Menu

Kalinić za MS: Izrael će stvar morati rješiti pregovorima, a tu se ističe samo jedno moguće ime

ZAGREB - Prije mjesec dana Hamas je lansirao napade na Izrael, a od tada traje odmazda. Dosadašnji sukobi prolaze u znaku stradavanja civila, njih više od 10 tisuća izgubilo je život, a velika većina te brojke su nažalost djeca. Stručnjak za sigurnosna pitanja Pavle Kalinić za Media servis kaže da će se sve morati riješiti pregovorima. Tu vidi važnu ulogu Marwana Barghoutija, nazivanog i palestinskim Nelsonom Mandelom koji se nalazi u izraelskom zatvoru:

"Ne vidim drugu osobu sa palestinske strane koja bi mogla voditi pregovore i koji bi imao snagu da svi poslušaju ono što on dogovori - i sekularne i vjerske organizacije tipa Hamas. Nitko u ovom trenutku nema veću snagu od njega, iako ga se već u nekoliko navrata nastajalo osloboditi, naravno ne nasilno nego pregovorima."

U cijelom sukobu na Bliskom istoku Sjedinjene Američke Države igraju izrazito važnu ulogu, tvrdi Kalinić, no postavlja se pitanje što će biti ako Amerika prestane sa podrškom:

"Hamas je ideja, a vi ideju možete iskorijeniti samo ako ona više nema razloga za postojanje. Daljnja okupacija stvorit će još gori Hamas, isto kao što je bilo i s Al-Qaidom, isto što je bilo i s Islamskom Državom. Svaki put - što je jači pritisak- to je žešći odgovor. Ukoliko se želi mir jedino rješenje je uspostava uz izraelsku državu i palestinske države."

Cijeli razgovor možete poslušati u nastavku:

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam