Menu

Pavao Barbarić za MS: Ozlijeđeni radnik je psihički potonuo, na odlagalištu ima kontaminiranog biootpada

ZAGREB - Saga oko zagrebačkog odlagališta otpada Jakuševec se nastavlja. Dok se krivac za ovotjedni odron, drugi u samo mjesec dana, još uvijek traži, glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata Pavao Barbarić u Intervjuu Media servisa poručuje da je ozlijeđeni radnik psihički loše, a da je komunikacija sindikata sa tvrtkom Čistoće na izrazito lošoj razini. Dok inspekcija za prvi odron još uvijek traje, radnici strahuju za svoju sigurnost, a pojasnio nam je i ima li na tom dijelu odlagališta biootpada.

Odron koji je početkom tjedna uznemirio metropolu, ozlijedio je trojicu radnika zagrebačke Čistoće. Najteže je nastradao 59-godišnji muškarac kojem je amputirana lijeva nadlaktica. Glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata Pavao Barbarić poručuje da je u kontaktu sa sinom radnika koji je podvrgnut još jednoj operaciji:

"Volio bih naglasiti da je već malo i psihički potonuo. Ove rane koje je zadobio će zaliječiti i one će proći, ali ovaj psihički dio - tu ostaje malo veći problem."

​Njegovi kolege već drugog jutra nastavile su dovoziti otpad na zagrebački Jakuševec, unatoč strahu od novih incidenata i mogućih odrona:

"Ovo što se dogodilo kolegi - to se moglo dogoditi bilo kome u našoj podružnici. Mi kao Novi sindikat smo tražili od Uprave Holdinga i od Grada i od voditelja naše podružnice Davora Vića da nam se da nekakva pisana garancija da je odlagalište Jakuševec-Prudinec sigurno za daljnji rad. Mi nikada nikakav pisani trag o sigurnosti na odlagalištu nismo dobili."

Otpad se nastavio odlagati na plohu koja se prije mjesec dana urušila.

"Pazite, tamo je još uvijek inspekcija i još uvijek traju izvidi. Nikakav pisani trag o završetku tih izvoda mi dobili nismo. Nakon što smo dobili informaciju da se nastavilo s odlaganjem otpada na plohi 6, mene to začudilo kao i moje kolege, nismo mogli vjerovati.""Odgovornost je na zagrebačkom gradonačelniku, šefu Čistoće, kao i Upravi Holdinga", ističe Barbarić.

Posljednjih dana diskutira se je li na tom mjestu bilo biootpada, na što su iz gradske vlasti rekli da je riječ o miješanom komunalnom otpadu.

"Na odlagalištu Jakuševec-Prudinec imate kontaminirani biootpad. Da pojasnimo, kontaminirani biootpad je biootpad, ali pomiješan s miješanim komunalnim otpadom. Ima li ga na odlagalištu? Itekako ima. U kojim količinama? To ja ne mogu sa sigurnošću tvrditi."

"Komunikacija između sindikata i šefa Čistoće je izrazito loša", pojašnjava Barbarić. Odmah nakon nesreće zatražili su njegovu ostavku, a Davor Vić se tek jučer mailom javio te poručio da prihvaća suradnju sa sindikatom oko daljnjih pitanja. Upravo je šef Čistoće ponudio ostavku, no Uprava Holdinga je to odbila.

"Svakako da vidim odgovornost i na gradonačelniku i na Upravi Holdinga gospodinu Ivanu Novakoviću i članici Uprave Matiji Subašić Maras. Pazite, gradonačelnik bira Upravu, Uprava bira voditelje podružnica."

Njegov stav, kao i Novog sindikata je da je na gradonačelniku odluka što će dalje biti s odlagalištem otpada:

"Volio bih naglasiti da je vrijeme da se počne nešto ozbiljno raditi po pitanju odlagališta. Nama sindikatima je isključivo bitna sigurnost naših djelatnika, djelatnika zagrebačke Čistoće."

Za kraj, odron otpada nije jedini problem kojeg imaju radnici Čistoće. U veljači je bio prosvjed u podružnici Čistoće kada su radnici iskazali svoj stav:

"Na tom prosvjedu je zatraženo od gradonačelnika Tomaševića i Uprave Holdinga da se osigura osnovna zaštitna oprema, a to je jedan od ključeva sigurnosti za naše djelatnike. Do dana današnjeg, zaštitne opreme nema na skladištu, nema u dovoljnim količinama."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam