Menu

Don David Leskovar za MS: Volio bih da Kristovo uskrsnuće dotakne srce svakoga vjernika

ZAGREB - Nalazimo se u Velikom tjednu i svega nekoliko dana nas dijeli od najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa. Koji je njegov značaj, koju poruku nam donosi u ovim zahtjevnim vremenima, u Intervjuu tjedna Media servisa razgovarali smo s don Davidom Leskovarom. Intervju je vodila Kristina Tomljanović.
Posljednji su dani korizme. Upitali smo don Davida Leskovara što smo mogli naučiti u ovih 40 dana.

''Četrdeset dana korizme ima svoju simboliku kroz cijelo Sveto pismo. Židovski narod je četrdeset godina lunjao pustinjom da bi konačno došao do obećane zemlje. Isus je četrdeset dana boravio u pustinji gdje je bio kušan od đavla, pa se i mi kroz četrdeset dana pripremamo za ovaj blagdan Uskrsa. Kroz ovu korizmu vjerujem da smo naučili što to znači post, što znači pokora, što znači molitva. Smisao korizme je da nas pripremi za feštu Uskrsa''.

''Veliki tjedan je za kršćane najvažniji tjedan koji se dogodio u povijesti čovječanstva, tjedan u kojem se odvilo spasenje čovječanstva'', rekao je don David.

''Veliki četvrtak simbolizira i ne samo simbolizira, nego mi živimo i proživljavamo zajedno s Kristom trenutak posljednje večere, to jest, prve večere, tad je uspostavljena euharistija koju mi onda svaki dan slavimo do dana današnjega. Veliki petak simbolizira dan Isusove muke gdje zajedno s njim razmatramo njegovu muku, gledamo ga razapetoga na križu, Bog koji umire za čovjeka i onda vrhunac je slavlje Velike subote, vazmeno bdijenje, zapravo najvažnija noć za nas kršćane u cijeloj liturgijskoj godini kad slavimo Kristovo uskrsnuće''.

U nedjelju slavimo najveći kršćanski blagdan - Uskrs. Don David o njegovom značenju:

''Uskrs se često odvija oko farbanja jaja, ukrašavanja kuće, kuha se svašta nešto dobroga, ali volio bih da Uskrs ne bude samo to. Sudjelovanje u takvim obredima, raznim ceremonijama, neće nas dovesti do spasenja već sudjelovanje u Isusovoj muci, smrti i uskrsnuću. Ono što bih volio je potaknuti sve da sudjeluju na poseban način u obredima Velikoga tjedna i da Krist ih zahvati, da Kristovo uskrsnuće dotakne srce svakoga vjernika''.

Na pitanje koji se bitan sadržaj Isusova uskrsnuća odnosi na današnjeg čovjeka koji je često opterećen brojnim problemima i izazovima, don David je odgovorio:

''Vjerujem da uskrsli Krist poručuje jednu jedinu stvar, a to je da nema te tame, nema te poteškoće koja nas toliko može pritisnuti, ugušiti, ubiti jer mi kršćani upravo vjerujemo u nadu, u nadu uskrsnuća, ne samo Kristovog, nego Isus nam je dao obećanje da svi koji vjeruju u njegovo uskrsnuće zajedno će s njim jednog dana uskrsnuti. To je nada svih nada, to je nada na kojoj počiva naša vjera. I ono što kaže sveti Pavao: Uzaludna je naša vjera ako Isus nije uskrsnuo''.

Don David je ujedno i studentski kapelan u Zagrebu. Svakodnevno radi s mladima, a iz njegovog dosadašnjeg iskustva, mladi istinski žive svoju vjeru.

''Ono što mi u Crkvi u Hrvata imamo to je jedan nevjerojatan fenomen. Mladi danas žive vjeru puno bolje nego što su živjeli njihovi roditelji, djedovi i bake. Mladi danas se ne zadovoljavaju nekim jeftinim pričicama, nekim površnim stvarima nego stvarno idu jako duboko u vjeri i traže odgovore na egzistencijalna pitanja koja ih muče, koja svaka osoba nosi u svom srcu. Moram reći da mladi u Hrvatskoj prekrasno i autentično žive svoju vjeru, unatoč različitim izazovima s kojima se suočavaju''.

Don David na neki način ruši i određene stereotipe. Voli glazbu, zabavu, često je i sam povede, a iznimno je aktivan i na društvenim mrežama. Kako je to spojio sa svećeničkom službom?

''Biti svećenik je biti čovjek među ljudima. To što sam svećenik daje mi još jednu posebnu mogućnost, a to je da kroz moje talente koje mi je Bog već dao, donosim Krista onima gdje me on šalje. Vjerujem da je Isus u svoje vrijeme bio isto takav, budio je različita pitanja, različite kontroverze oko sebe...Glazba, društvo, radost, to apsolutno ide uz Evanđelje''.

Na kraju je uputio poruku nade koja je danas svima i više nego potrebna.

'

'Da se ne boje, da ne smijemo gubiti onu kršćansku nadu. Kakve god nas situacije u životu čekale, kakvi god križevi, kakve god poteškoće, nemojmo zaboraviti da je Krist to sve pobijedio i da kad živimo neke naše poteškoće, neke naše križeve, upravo kroz ovaj tjedan, pokušamo smisao naših patnji pronaći u Kristovom križu. Kristov križ nije posljednja stanica, on je rekao: 'Samo tri dana i nakon toga uskrsnut ću i svi koji vjerujete u mene, zajedno ćete sa mnom biti u vječnosti'. Mi se tome nadamo i radujemo''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam