Menu

Ravnatelj zagrebačkog ZOO-a za MS: Godinama se približavamo brojci od 500 tisuća posjetitelja godišnje, voljeli bismo tu brojku doseći iduće godine

ZAGREB - Zoološki vrt Zagreba obilježio je 99. obljetnicu. Ova ustanova, smještena u središtu grada, već skoro stotinu godina privlači posjetitelje svih uzrasta svojim raznolikim životinjskim svijetom i obrazovnim programima, te je jedan od najstarijih zooloških vrtova u jugoistočnoj Europi. U intervjuu za Media servis gostovao je novi ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba, Ivan Cizelj.

"99. godišnjica svakako je jako veliki broj. Mana te brojke je zapravo što svi gledaju tu stotku koja slijedi sljedeće godine pa je sve nekako u tom znaku. Mi to ne možemo dočekati pa smo pokrenuli simbolično odbrojavanje do tog datuma. Tijekom cijele godine bit će nekoliko aktivnosti koje će naravno potencirati tu nadolazeću obljetnicu. Uz to imamo i promjene u vizualnom identitetu, stavljamo stotku u ZOO, onda nekakav program suvenira, obilježja radnika i vizualnog identiteta generalno. To je stvarno nešto što je značajna priča."

Ravnatelj Cizelj se osvrnuo i na mnoga dosadašnja postignuća.

"Proteklih 10-ak godina jako puno. Mnoge nastambe su značajno poboljšane, nove vrste su ušle, naša logistika je bolja, imamo i nove ulaze, novi restoran novu ogradu. To je sve nešto što nama zapravo podiže kvalitetu rada. Naravno, tu su i nastambe za životinje. Trenutačno je u izgradnji nastamba za riječne kornjače koja je u potpunosti posvećena autohtonoj vrsti, vrsti koja je najrjeđa u Hrvatskoj, vrsta s kojom kao partneri provodimo projekt koji je financiran iz Life poziva. Life je jedan od najprestižnijih projekata EU za očuvanje bioraznolikosti i nije jednostavno doći do sredstava."

Zoološki vrt Grada Zagreba iduće će godine proslaviti 100. godina postojanja. U novo će stoljeće svojeg rada ući s nizom vrijednih i značajnih projekata.

"Nastamba za majmune je jedna od spomenutih nastambi vezanih za ovu godišnjicu, ali postoje naravno i neke druge nastambe, recimo za vukove. Ja se nadam kroz sljedeću godinu završiti za još jednu autohtonu vrstu. Postoje i morski lavovi koji nisu baš u optimalnim uvjetima za koje imamo praktički već gotove projekte. Mi se trudimo biti aktivni i spremni da nam se šanse kad nam se mogućnosti otvore da budemo spremni. Tako smo radili dugi niz godina i pokazalo se kao efikasno i nadam se da ćemo taj tempo uspjeti u budućnosti zadržati. Ideja je da damo svoj maksimum i aktivno apliciramo i tražimo sredstva."

Zagrebački Zoološki vrt najveća ja atrakcija u gradu Zagrebu, a i jedna od vodećih u Hrvatskoj, a po broju prodanih ulaznica prednjače samo Dubrovačke zidine, Plitvička jezera, Nacionalni park Krka i pulska Arena.

"Zapravo, vrlo je impresivna brojka, mi se krećemo već prema pola milijuna posjetitelja godišnje. Ideja je biti atraktivan. Sada su tu i turisti, Zagreb je postao turistička destinacija, prema tome i tu bilježimo značajni porast proteklih godina. Stvarno jesmo nešto što je po meni vrijedno obilaska i prepoznati smo od strane javnost."

Zagrebački Zoološki vrt broji 388 različitih vrsta životinja i oko 7000 različitih jedinki. Ravnatelj je istaknuo da, nažalost, Zoološki vrt nema uvjete za držanje slonova, ali da je jedini Zoološki vrt na svijetu u kojem žive čovječja ribica i dinarski voluhar. Otkriva i možemo li uskoro očekivati nove životinjske vrste.

"Dinamika dolaska vrsta često ne ovisi o nama nego o koordinatorima i europskim zbivanjima, tako da je neke stvari teško prognozirati. Ono što je sigurno je da ćemo biti aktivni i da ćemo se maksimalno truditi biti atraktivni publici. To je proces koji zapravo vode zoolozi koji su nadležni za određene skupine životinja i često nije pod utjecajem ravnatelja, odnosno, moje je naravno da ih potičem da budu što efikasniji i što atraktivniji i što proaktivniji u smislu zaštite prirode. Novih vrsta će biti, ali nisam siguran u trenutačnu dinamiku odvijanja istih."

Među glavnim zadaćama Zoološkog vrta su zaštita i istraživanje životinjskog svijeta, kao i edukacija građana.

"Suvremeni zoološki vrtovi imaju naravno fokus na zaštiti prirode i aktivnom doprinošenju očuvanju bioraznolikosti i to je nešto na što ja planiram staviti težište."

U sustavu Ustanove Zoološkog vrta je i sklonište za nezbrinute životinje Dumovec. Nedavno je otvoreno i oporavilište za divlje životinje, a ravnatelj Zoološkog vrta najavio je i planove za u tom polju.

"Za sljedeću godinu se planira u suradnji s Gradom izgradnja novog objekta za smještaj mačaka. U sklopu tog objekta postoji dio koji je posvećen psima pa smo tu povećali kapacitete i sad smo tu koliko-toliko sigurni. Ono gdje smo zapravo manjkavi je prostor za mačke i iz tog razloga je to prepoznato i sljedeće godine gradimo, sada je ishođena građevinska dozvola, glavni projekt je završen, sada se radi na izvedbenom projektu i ja se nadam da će sljedeće godine početi izgradnja samog objekta za mačke koji će, recimo to tako, ostvariti sve potrebe smještaja mačaka, njihovih kastracija i zapravo menadžmenta mačaka u gradu Zagrebu, što je trenutačni problem."

Posjetitelji Vrta tijekom ljeta na Edukacijskom trgu mogu razgledati stare fotografije Zoološkog vrta te se prisjetiti nekih njegovih slavnih stanovnika, a osim toga vas očekuju i brojni programi i edukativne radionice.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam