Menu

Predsjednica Udruge Nikola Tesla Genij za budućnost za MS: Osnivanjem udruge željeli smo očuvati i promovirati njegovo nasljeđe

ZAGREB - Udruga "Nikola Tesla - Genij za budućnost" osnovana je s ciljem očuvanja i promocije nasljeđa jednog od najvećih znanstvenika i inovatora svih vremena, Nikole Tesle. Kroz svoje aktivnosti, udruga nastoji inspirirati nove generacije inovatora, poticati znanstvena istraživanja te educirati javnost o važnosti Teslinih izuma i njihovom utjecaju na suvremeni svijet. U Intervjuu Media servisa gostovala je predsjednica Udruge Dragica Mihajlović te najavila aktivnosti povodom 168. obljetnice Teslinog rođenja.

"Mi već tradicionalno 15. godinu za redom obilježavamo trodnevnu manifestaciju Tesla and friends. 11. srpnja je nacionalni Dan Nikole Tesle, Dan znanosti, inovacija i tehnologije koju je na našu inicijativu Hrvatski sabor usvojio i proglasio 2014. godine. Zašto trodnevna manifestacija, zato što je kod Tesle sve moralo biti djeljivo s brojem 3, tako smo i mi uzeli tri dana različitih događanja u gradu Zagrebu."

Glavne aktivnosti udruge uključuju organizaciju manifestacija poput "Dana Nikole Tesle" i "Tesla & Friends", koje okupljaju stručnjake, entuzijaste i širu javnost kroz predavanja, radionice i seminare.

Manifestacija se održava od 9. d0 11. srpnja, a predsjednica Udruge Dragica Mihajlović izdvojila je nekoliko ključnih događaja.

"Prvi dan manifestacije u večernjim satima bit će prikazan lik Nikole Tesle u fontanama. Igra vode i lika Nikole Tesle i taj isti dan bit će prezentiran u demonstracijskom kabinetu Nikola Tesla u Tehničkom muzeju izumi Nikole Tesle. Na sam rođendan Nikole Tesle 10. srpnja u jutarnjim satima kod spomenika Nikole Tesle bit će svečani program, performans Tesline golubice."

Poznato je da su bijele golubice imale poseban značaj za ovog velikog znanstvenika. Performansom s tri golubice obilježit će se njegov rođendan kojim se šalje i značajna poruka:

"Poruke mira, ljubavi, tolerancije i kreativnosti. Ona golubica koja prva stigne na odredište ta poruka bit će pročitana u večernjim satima u sklopu svečanog programa u hotelu Esplanade u Zagrebu. U večernjim satima je u hotelu Esplanade i svečani program na kojem dodjeljujemo nagrade pobjednicima u tri kategorije i treći dan, 11. srpnja je konferencija Tesla u Zagrebu. Ove godine je tema klimatske promjene i prilagodba."

Inspirirani njegovim iznimnim doprinosima znanosti i tehnologiji, osnivači udruge prepoznali su važnost očuvanja i promocije Tesline ostavštine.

"Inicijalnu ideju sam ja pokrenula zato što sam prije više od 25 godina počela proučavati lik i djelo Nikole Tesle i doista sam bila oduševljena nepoznatim Teslom. Osim onih tehničkih patenata i izuma, ali njegov svjetonazor, njegova duhovnost, njegov pristup prema prirodi, prema čovjeku, to je daleko važnije. Ponosna na ono što je Tesla bio i na neki način sam se i sramila što se prije 20 godina nije ništa spominjalo o Tesli, nije mu se odala čast koju Tesla zaslužuje u Hrvatskoj, i ja sam odlučila da svojim radom i djelom ispravim tu nepravdu."

Udruga Nikola Tesla Genij za budućnost je osnovana s ciljem da ne samo slavi Teslin genij, već i da potakne mlade umove na istraživanje i stvaranje, te da educira širu javnost o važnosti znanstvenih i tehnoloških dostignuća.

"Potičemo natjecanjem za dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla - Genij za budućnost. Kroz kviz znanja gdje se natječu đaci osnovne i srednje škole i studenti, ne samo znanje iz fizike nego i opće znanje o Nikoli Tesli. Osim toga mi imamo i kreativne radionice kako razviti kreativnost i inovativnost. Kroz te radionice mi držimo i predavanja kako prezentirati neku ideju, kako zaštititi patent inovaciju i kako uspjeti realizirati patent i tu imao jako dobre rezultate."

U zadnje dvije godine Udruga Nikola Tesla Genij za budućnost osnovala je i nagradu Nikola Tesla za etično poslovanje, a projekt je priznat i u Europskoj uniji.

"Kroz razna predavanja što je etičnost odabrali smo najpozitivnije poduzetnike u Hrvatskoj i dodijelili nagrade. Cilj nam nije bio samo nagrada nego i primjerom poticati najbolje u Hrvatskoj i koliko je važno etično poslovanje, a nadam se da će se taj projekt i ta nagrada proširiti i diljem EU, ali i šire."

Jedno od najvećih postignuća udruge je proglašenje datuma rođenja Nikole Tesle nacionalnim danom Nikole Tesle, Danom znanosti, inovacija i tehnologija koji je proglasio Hrvatski sabor.

Predsjednica udruge Dragica Mihajlović za kraj je uputila i poruku svim mladim inovatorima:

"Slijedite svoje srce, slijedite ono što je pozitivno, a ono što je Tesla radio, on je slušao sebe i svoje srce tako da mislim da svatko tko slijedi svoje srce radi etično sukladno sa svim ljudima bez ikakve mržnje, bez ikakvih djelovanja na konkurenciju će uspjeti. Lik Nikole Tesle tek živi nakon njegove smrti, evo sada, nakon toliko godina se njegove ideje i lik Tesle sve više promovira u svijetu tako da nikad nije kasno."

Tesla je svojim revolucionarnim izumima i vizionarskim idejama promijenio svijet, a njegova predanost inovacijama i istraživanju služi kao nadahnuće za sve generacije.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam