Menu

Kovač za MS: U Francuskoj ćemo imati zastoj

ZAGERB - Završen je drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj na način na koji nitko nije očekivao, naglasio je u intervjuu Media servisa bivši ministar vanjskih poslova RH Miro Kovač.

"To zaista nitko relevantan nije očekivao. Nitko nije ovakav ishod prognozirao. Razmišljalo se o tome hoće li stranka gospođe Le Pen dobiti apsolutnu ili relativnu većinu, to je bila dilema."

Najveći broj mjesta osvojio je ljevičarski savez Nova narodna fronta - 182. Druga opcija po broju osvojenih mandata je Macronov centristički savez sa 163 mjesta u Parlamentu. Ekstremno desna stranka Nacionalno okupljanje Marine Le Pen osvojila je 143 zastupničkih mjesta.

Metoda republikanske fronte, kada se svi udruže kako bi spriječili dolazak desnice na vlast, ponovno je urodila plodom rekao je Kovač.

"To se redovito radi u Francuskoj dogovaraju se. Ima ponekad efekata kada je riječ o prvom krugu takvih dogovora koji nisu uvijek javni. Opet je proradila ta republikanska fronta protiv desnice, naglašene krajnje desnice."

Izbore je obilježila i visoka izlaznost od više od 60 posto. Što rezultati i sama izlaznost govori o francuskom društvu?

"Francuskog društvo je snažno podijeljeno, u Francuskoj je polarizacija naglašena."

S obzirom na rezultate ni jedna od tri najveće opcije nemaju većinu u parlamentu pa Kovač predviđa dva moguća scenarija.

"Tehnička Vlada koja će možda donositi neke zakone ili vladati uredbama, ili neko malo čudo da se ipak dogodi u obliku saveza centrista, ljevičara i desnih centrista u parlamentu kako bi se izrodila jedna politička Vlada."

Opcija tehničke Vlade puno je realnija, naglasio je Kovač a to znači sljedeće.

"Upućuje na to da ćemo u Francuskoj imati zastoj. Ja ne znam kako oni misle reformirati određene segmente društva i ekonomije s ovakvom konstalacijom snaga."

Za kraj Kovač je objasnio i kako ova situacija utječe na Europsku uniju.

"Naravno da je destabilizacija Francuske kao druge ekonomije EU-a, nije problem samo za nju već i za cijelu Europsku uniju i za jedinstveno tržište. Ovo sve skupa ne ulijeva povjerenje."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam