Menu

Alavanja za MS o izborima u DP-u: Bili su king makeri, sada su luzeri

ZAGREB - Protekli vikend obilježili su unutarstranački izbori u Domovinskom pokretu, a uskoro slijede i izbori u SDP-u. O aktualnoj političkoj situaciji u Intervjuu Media servisa razgovarali smo s komunikacijskim stručnjakom Marom Alavanjom.
Domovinski pokret ima nakon ovog vikenda novog starog predsjednika Ivana Penavu. Unutarstanačke izbore obilježile su teške riječi, a njihov dojučerašnji zamjenik predsjednika Mario Radić napustio je stranku s još nekim istaknutim članovima. Da je kampanja u DP-u bila prljava, smatra i komunikacijski stručnjak Maro Alavanja koji se osvrnuo na njihovu budućnost.

"Da bi opstao na političkoj sceni DP se mora nastaviti simbolički sukobljavati s HDZ-om čitav mandat, na različitim temama, da bi uspio preživjeti i progurati svoj program, inače postaje samo još jedan od priljepaka HDZ-u. Ono što Radić zapravo pametno radi u komunikacijskom smislu je da sve te ministre i sve te bliske Penavine ljude obilježava kao priljepke HDZ-u, jer njihov milje jest zapravo HDZ. Tako da ja mislim da će doći ili do spajanja s HDZ-om ili će se rastočiti na nekoliko mandata, koji će onda biti na listi HDZ-a na sljedećim parlamentarnim izborima. To su dvije najrealne opcije".

Penava će imati problem u organizacijskom smislu, budući da je taj dio do sada vodio Radić, ali DP će ostati na političkoj sceni, poručuje Alavanja.

"Po meni su ključne dvije stvari: Prvo kome će ići novac, jer Domovinski pokret dobiva novac za sve one zastupnike. Tu će se zamijeniti Radićev najveći benefit - financijsko i organizacijsko znanje upravljanja time. Drugo je pitanje koliko će biti udar na strukturu same stranke na terenu i koliko će Radić tu otkinuti ljudi od Penave".

Rasplet situacije u DP-u, nije ga nimalo iznenadio, nastavlja Alavanja koji je podsjetio da je koalicija s HDZ-om u većini slučajeva kraj za neku stranku.

"DP-u prijeti da ostanu samo gumbići od pokreta koji je u nastao prije nekoliko godina. Ferrari, tko izvlači koju lovu, tko se kako križa, stanovi... To nema veze s uljuđenom strankom koja ima viziju, program i vrijednosti, to je od početka bio interesni kupus i to se vidjelo već u izbornoj noći, kada je otpao Kolakušić, tako da takve stranke nemaju dugovječnost, jer dio financijskog - ego tripa".

Iako svi jamče da je vladajuća većina stabilna, premijeru Plenkoviću sigurno nije svejedno zbog trenutne situacije u DP-u, napominje komunkacijski stručnjak koji smatra da je koalicijmom s HDZ-om povjerenje njihovih birača licemjerno izigrano.

"Mislim da im se i ciljevi moraju promijeniti, jer oni su bili king makeri nakon izbora, a sada su potpuni luzeri, uništili su kompletno cijeli pokret i stranku koju su gradili na kontri HDZ-u i ničemu više".

Uskoro će i unutarstaranački izbori u SDP-u, a dosadašnjeg predsjednika Peđu Grbina trebao bi zamijeniti favorit Siniša Hajdaš Dončić, smatra naš sugovornik.

"Hajdaš Dončić sigurno ima bolji politički instinkt i nerv nego Peđa Grbin. Pitanje je tko će biti nova lica, jer bez novih lica to neće funkcionirati. Taj proces rebrandinga mora biti za početak sadržajan proces rebandinga, ne samo komunikacijski, jer SDP je potpuno pogubljen sadržajno i kadrovski u deficitu. Hajdaš Dončić je veliki terenac, čovjek terena i to razumije, glasovi na sjeveru to pokazuju. Na njemu je da okupi širu priču i da intelektualnu elitu vrati SDP-u i da zaustavi taj rast Možemo, koji su otkinuli najveći dio biračkog tijela SDP-a".

Bliže se i predsjednički izbori, u kojima kako za sada stvari stoje, slijedi borba aktualnog predsjednika Zorana Milanovića i znanstvenika Dragana Primorca, HDZ-ovog kandidata. Prema Alavanji, glavno pitanje je:

"Koliko Primorac može napraviti koheziju cijele te desnice, jer će mu trebati apsolutno svaki glas da kontrira Milanoviću, a s druge strane Milanović ima problem s razočaranim lijevim biračkim tijelom koje će morati nagovoriti da začepe nos i opet glasaju za njega. Tako da ćemo vidjeti kako će biti to ključno pitanje izbora: hoće li se tražiti brana Plenkoviću, koji je već u trećem mandatu, koji se infiltrirao u apsolutno sve institucije, kapilarno je interes HDZ-a i utjecaj HDZ-a u cijeloj državi. Stoga je pitanje hoće li taj narativ Milanovića, da je on jedina brana HDZ-u, dovoljan motivirajući faktor ljevice".

Milanović ne može dobiti izbore samo na svađi s HDZ-om, a Primorac nastavlja graditi svoj imidž znanstvenika, koji je okružen nobelovcima i sportašima, zaključuje Alavanja.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam