Menu

Šef Sindikta plina za MS: Nadam se da Međimurje-plin ima dokaze za svoje tvrdnje

ZAGREB - U Intervjuu Media servisa gostovao je šef Sindikata plina i plinske tehnike Hrvatske, Vlatko Kottnig. Komentirao je sukob javnog i tržišnog opskrbljivača, njihove međusobne optužbe, licitiranje s cijenama te odluke HERA-e i poteze gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Kottnig se za početak osvrnuo na optužbe Međimurje-plina koje tvrdi da je GPZ Opskrba prebacila tisuće korisnika na svoju uslugu bez njihove suglasnosti. Kaže kako je riječ o ozbiljnim optužbama koje je potrebno dokazati.

"(...) Jer inače rade ozbiljnu štetu ugledu firme Gradske plinare Zagreb - Oposkrba. (...) Oni su na obrascu od devet tisuća obrazaca našli nepravilnosti, po njihovim riječima, na šest tisuća obrazaca pa analogno tome oni sad pretpostavljaju da je ne zna koji veliki broj i ostalih obrazaca u koje oni nisu imali uvid."

Unatoč pojedinim crnim predviđanjima, dobar dio građana, njih gotovo 170 tisuća do oko 290 tisuća korisnika odlučilo se ostati na GPZO-u. Time je ta tvrtka ostala najveći opskrbljivač plinom u Zagrebu. Kottnig na to gleda drugačije.

"Ja ne vidim tu neku sreću i one pobjedničke hvalospjeve koje gradonačelnik iznosi u javnosti ne vidim na taj način. Gradonačelnik sebi radi jedan PR. Jedan ozbiljni gubitak proglašava pobjedom, nekakvim strateškim manevrom."

GPZO je u lipnju podnio tužbu Upravnom sudu na odluku HERA-e o promjeni opskrbljivača u kojoj su naveli niz razloga zbog kojih smatraju da je natječaj proveden nezakonito i da ga treba poništiti. Kottnig se slaže s tim potezom jer, kako kaže:

"Na natječaj se javila firma koja do tada nije stekla uvjete da se na njega javi. Smatram da nije bila ista pozicija GPZO-a i Međimurje-plina. GPZO je energetski subjekt koji ima razdvojene djelatnosti. Znači, ona samo radi opskrbu dok je Međimurje-plin imao spojenu distribuciju i opskrbu. Zakon je tu vrlo jasan. Za preko 100 tisuća potrošača morate imati razdvojene djelatnosti opskrbe i distribucije."

Pitali smo ga i o licitacijama s cijenama plina između Međimurje-plina i GPZO-a kojima su nastojali privući odnosno zadržati svoje korisnike.

"To su tako minorni iznosi i male promjene na računima i mislim da to građanima koji su nedvojbeno izrazili želju da ostanu na gradskom opskrbljivaču neće biti značajan faktor. To su izmjene računa od dva do pet eura na nivou godine."

Konačan broj građana koji se odlučio ostati na sada tržišnom GPZO-u umjesto na javnoj opskrbi koju je preuzeo Međimurje-plin doznat ćemo kada budu obrađeni svi zahtjevi. Kottnig poručuje da građani ne trebaju brinuti za opskrbu.

"A sve ovo ostalo, epilog ovih optužbi gospodina Hranilovića i što će utvrditi HERA i HROTE i ima li elemenata za kazneni progon, kada bi neke od stvari koje iznosi gospodin Hranilović bile istinite onda bi bilo elemenata, ali to ćemo tek vidjeti u skoroj budućnosti."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam