Menu

Pravobraniteljica za djecu za MS: Nasilničko ponašanje ne nastaje preko noći, djeca zrcale ponašanje odraslih

ZAGREB - Tjedan iza nas obilježila je neizvjesnost u obrazovnom sustavu. Naime, učenici jedne zagrebačke osnovne škole, nezadovoljni ponašanjem jednog učenika, nisu dolazili na nastavu. Riječ je o dječaku kojemu je ovo već treća škola jer je iz prethodne dvije prebačen. Roditelji su se digli na noge zbog njegovog neprikladnog ponašanja i zabrinutosti za svoju djecu. Održani su brojni bezuspješni sastanci, a zajednički jezik pronađen je tek u četvrtak kada su svi akteri dogovorili hodogram aktivnosti i što je još važnije - povratak djece na nastavu. O svemu tome smo u Intervjuu Media servisa razgovarali s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević.

Inicijator posljednjeg, ujedno i uspješnog sastanka nakon čega su se djeca vratila u školske klupe bila je upravo gošća Intervju Media servisa, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja je procijenila da je nužno pronaći rješenje za svu djecu prije nego se situacija pogorša:

"Na sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti, konkretne mjere koje će se provoditi u tom razredu i roditelji su na to pozitivno reagirali. Ja im zapravo na tome i zahvaljujem i očekujem da će se sve strane držati dogovora koji smo na sastanku postigli, odnosno koraka kako bi mogli vratiti narušenu ravnotežu u razredu ali i u školi."

"Jer izuzetno je važno da djeca nastave redovito ići u školu i to u mirnom i poticajnom okruženju", dodaje pravobraniteljica.

"Razumijem zabrinutost roditelja jer kada izostane pravovremeno cjelovito rješavanje ovakvih problema na razini različitih sustava koji međusobno nisu bili u dovoljnoj mjeri povezani i nisu djelovali pravovremeno, dolazi do jedne, ja bih rekla, normalne reakcije drugih roditelja koji su u strahu da se povijest ne ponovi koji jednostavno žele sigurnost, apsolutnu sigurnost za svoju djecu."

No sada je važno da struka pronađe pravo rješenje. Naša sugovornica ističe da je vrijeme za djelovanje i to - odmah i sada.

"Da se pruži pomoć i podrška s jedne strane dječaku, ali isto tako osigura pomoć i podrška odnosno jedno sigurno, poticajno i zdravo okruženje za svu djecu u tom razredu. Važno je da struka pronađe rješenje, a na roditeljima je da uvaže struku odnosno da poštuju ono što struka kaže i da se doista situacija u potpunosti razriješi."

Ipak, struka je ta koja ovaj problem nije riješila na vrijeme. Pravobraniteljica ističe da se ovakvi obrasci ne događaju preko noći stoga je odgovornost na obitelji i institucijama.

"Odgovornost je prije svega na struci, na stručnjacima koji rade s djecom i to unutar svih sustava koji dolaze u doticaj s djetetom. Naravno, primarna je odgovornost roditelja, ali isto tako svakodnevno dijete dolazi u kontakt s odgojno-obrazovnim sustavom pa isto tako i sa zdravstvenim sustavom pa možda i sa sustavom socijalne skrbi."

"U ovoj situaciji sustavi su pokazali nedovoljnu umreženost i nemoć što nije dobra poruka prema djeci", dodaje pravobraniteljica Pirnat Dragičević dodavši da su u ovoj situaciji svi žrtve.

Što ako se ponašanje ovog učenika nastavi?

"Mogu jedino reći da je na sastanku bilo riječi, da smo na neki način predvidjeli, neki hodogram postupanja odnosno na koji način će se postupiti ako dođe do takve situacije."

S dječakom je i dalje pomoćnik u nastavi, a na raspolaganju im je, kao što su iz resornog ministarstva najavili, sva potrebna stručna pomoć. Ovaj slučaj bio je pod velikim povećalom javnosti, mediji su u ovom slučaju izrazito važni, ali pravobraniteljica ističe da je važno da mediji izvještavaju o pojavnosti nasilja:

"Međutim, ono što nije dobro od strane medija je da ne smije postojati senzacionalistički pristup kada se govori o vršnjačkom nasilju. Nažalost, mnogi mediji su još uvijek skloni tome odnosno još uvijek je dnevni senzacionalistički pristup vršnjačkom nasilju nerijedak."

Jer i kodeks časti hrvatskih novinara navodi da je dobrobit djeteta nadređena javnom interesu. Ovaj slučaj izašao je u javnost, a ministar obrazovanja Radovan Fuchs ističe da takvih slučajeva ima i inače, ali se sve riješi unutar škole, s čime se slaže i pravobraniteljica.

"Djecu treba učiti danas nenasilnoj komunikaciji i međusobnom poštovanju, uvažavanju, a tu uz roditelje škola ima naravno posebno preventivno i korektivno djelovanje jer posebice još uvijek nažalost naš javni pa i obiteljski prostor nerijetko je obojen uvredljivim komunikacijama, uvredljivim tonovima što djeca zapravo kopiraju i djeca zrcale ponašanje nas odraslih."

Nasilje je svakako u porastu, općenito u društvo, a važno je da u školama imamo odgovarajući stručni kadar.

"Kontinuirano apeliram na zapošljavanje stručnih osoba ili stručnih suradnika za škole odnosno za osiguravanje ako ništa drugo onda jednog mobilnog tima odnosno stručnih suradnika, za više škole, znači koje će pokrivati područje viših škola."

Za kraj, pravobraniteljica je istaknula da je prevencija nasilja najvažnija - u obitelji, u školi, u naselju.

"Učinkovita prevencija treba biti stalna, treba biti kontinuirana, treba biti naravno od stručnih osoba. Postoje različiti preventivni programi koji se već provode u školama, ali još uvijek nažalost ne u svim školama koje će ukazivati odnosno koje će učiti djecu da se komunikacija, odnosno načinu nenasilne komunikacije i o načinu nenasilnog rješavanja sporova. Tu vidim nekako mogućnost da se u budućnosti izbjegnu ovakve situacije."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam