Menu

Stručnjak za trgovanje nekretninama za MS: Povrat polovice PDV-a za prvu nekretninu je dobra ideja

ZAGREB - Cijene najma i kvadrata stambenih objekata porasle su do te mjere da priuštivo stanovanje, a kamo li kupovina nekretnine za većinu građana postaje nedosanjani san. Hoće li Nacionalna stambena politika koju su pripremili Banski dvori tome doskočiti? Hoće li građani iznajmiti svoje prazne stanove državi? Hoće li uspjeti povećati ponudu stanova u tamo gdje su najtraženiji? Ova i druga pitanja smo u Intervjuu media servisa postavili stručnjaku za trgovanje nekretninama, Bori Vujoviću.

Prosječna neto plaća u kolovozu, doznali smo danas od Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 1324 eura. Iznos medijalne neto plaće, dakle iznos od kojeg polovica građana zarađuje više, a polovica manje je 1134 eura. Visoke cijene najma i kupovine nekretnina, pogotovo u većim gradovima, ne ostavljaju puno manevarskog prostora za normalan život. Pogotovo kada tome pridodamo cijene roba i usluga koje su također otišle u nebo. Iako Hrvati tradicionalno koriste nekretnine kao sredstvo ulaganja, za mnoge je kupovina postala nešto nedosežno.

"Ono što je, rekao bih, jako važno je da ne možemo gledati hrvatsko tržište nekretnina kao hrvatsko nego kao prije svega tržište Europske unije zato jer svake godine imamo skoro 40 posto stranaca koji kupuju nekretnine u Hrvatskoj, koji imaju puno veće prihode nego što imamo mi i gdje mi nismo na neki način ravnopravni s obzirom na naše plaće i plaće koje imaju stranci. Jednostavno, tu nemamo ravnopravnu utakmicu. To je jedan od razloga."

Rekao je Vujović dodajući da tome treba pridodati učinak inflacije, rast cijene materijala i rada. Uvođenje poreza na nekretnine kakav je koncipirala vlada ne vidi kao nešto što bi moglo dovesti do pada cijena.

"Kratkoročno mislim da neće imati značajnijeg utjecaja. Prvo: bit će potrebno vrijeme da on zaživi. Drugo: ono kako je sad predloženo, to je da bude od 0,6 do osam eura po kvadratu, po meni neće imati značajan utjecaj na vlasnike stanova da ih zbog toga stave u funkciju."

Jedna od mjera prošlog tjedna predstavljene Nacionalne stambene politike je da građani koji imaju višak stambenih objekata te nekretnine prepuste državi na upravljanje za što bi u par rata dobili isplatu najamnine za minimalno tri, a maksimalno 10 godina iznajmljivanja.

Hoće li to dovesti do povećanja broja raspoloživih stanova, pogotovo u većim gradovima gdje je potražnja najveća?

"Mislim da nam je povijest pokazala da država nikad nije bila dobar gospodar. I sada imaju dosta nekretnina koje su prazne. (...) Mislim da ćete, ako stavite stan na tržište najma, dobiti višu cijenu nego što vam država daje. To će možda motivirati dio građana, ali ne očekujem jako veliki odziv. Barem ne u onim najatraktivnijim dijelovima Hrvatske kada je tržište nekretnina u pitanju."

Ipak, Vujović pozdravlja činjenicu da je vlada konačno donijela strategiju i pripremila smjer u kojem će ići stambena politika. No, sličan model su pokušale implementirati i druge europske zemlje poput Slovenije i Austrije, ali su oni neslavno propali.

"Možda je razlika samo u tome što će se ovdje novac davati unaprijed pa će se ljudima zbog toga možda omogućiti da stan stave u funkciju. Možda će se neki osjećati sigurnije kada stan daju državi nego da ga sami iznajme pa im to bude motivacija, ali ne očekujem jako veliki odaziv."

Jako dobrom smatra ideju o povratu polovice poreza na prvu nekretninu u novogradnji. Smatra da bi ona mogla biti jedan od faktora u formiranju cijena.

"U svakom slučaju će onima koji budu kvalficirani za tu mjeru značiti jako puno. To je de facto 10 posto manja cijena, a imat će, po meni, i implikacije na tržište nekretnina generalno zato što će vlasnici starih stanova, koji su u ovom trenutku možda nerealni sa svojim zahtjevima, biti primorani korigirati svoju cijenu."

Komentirao je i naum vladajućih da potaknu privatne investitore da prilikom gradnje stambenih zgrada dio stanova izdvoje za priuštivo stanovanje. Objasnio je u kojem obliku bi to investitorima bilo isplativo.

"Kada bi zemljište bilo možda besplatno. Tu imate i ove sve naknade koje morate platiti kada vadite građevinsku dozvolu, komunalne, vodne doprinose i sve ostalo i kada prodajete nekretninu imate PDV kao značajnu stavku. Ukoliko bi neki investitor bio oslobođen takvih nameta, reći ću to tako, onda bi sigurno stanovi bili puno jeftiniji i ja vjerujem da bi se našao partner i dao dio stanova u najam."

Kada govorimo o cijenama stanova, jedan od faktora je i stanje samog objekta. S tim u vidu Vujović smatra da će Zakon o upravljanju i održavanju zgrada dovesti do odgovornijeg ponašanja suvlasnika.

Što se tiče dobivanja suglasnosti 80 posto susjeda kako bi se stan u zgradi mogao iznajmljivati turistima, Vujović kaže:

"To je po meni na neki način nemoguća misija. Tako da će to sigurno imati implikacije na tržište."

Kako će se stambena strategija odraziti na tržište i cijene i hoće li uopće doći do pozitivnih pomaka koji će, prije svega, omogućiti jeftinije stanovanje u skladu s primanjima i standardom možda nam pokaže iduća godina kada krene primjena novih zakonskih rješenja.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam