×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1860

Menu

Lorencin za MS: Vlada o Kuparima 19. ožujka

ZAGREB - U Berlinu je završen još jedan Sajam turizma na kojem se predstavila i Hrvatska. Što je dogovoreno i je li zadovoljan sastancima, kao i o najavama za predsezonu i sezonu govorio je u emisiji "U četiri oka Media servisa", ministar turizma Darko Lorencin.





Kakva su očekivanja za ovu sezonu po pitanju njemačkog tržišta?



"Ove sezone po pitanju njemačkog tržišta očekujemo blagi porast od 1 do 2 posto i ono što je tu isto tako posebno u odnosu na prethodnu godinu, već prethodnu godinu je booking bio usporen. Ove godine je isto tako usporen ali se ta usporenost odnosi i na sve ostale destinacije i njemačko tržište reagira isto po svim destinacijama što ovih posljednjih 15 dana rezultira time da je booking pojačan i kod svihglavnih turoperatera, Hrvatska je u porastu."



Kakva su očekivanja za predsezonu općenito i za cijelu godinu?



"Predsezona i sve ostale pripreme koje smo napravili, napravili smo pravovremeno i očekujemo da će predsezonsko razdoblje koje završava sa 30.6. pokazati par postotaka porasta u dolascima i nešto malo manje o noćenjima, ovisno o praznicima ove godine, Uskrs itd., nešto malo jači će biti peti mjesec, možda koji postotak slabiji šesti, ali u prosijeku, ono što nam je od interesa i o čemu smo najviše sa turoperaterima razgovarali, je da se kreira jedan standardni odnos i strateški partner pogotovo kad je riječ o TUI-u i Thomasu Cooku, i da tu ne rješavamo samo one glavne sezonske mjesece već da i tijekom pred i posezone osiguravamo dolaske jer radi se o turoperaterima koji imaju svoje vlastite flote."



Zarada će onda biti barem na razini lanjske?



"To se ne bi moglo reći i da postoji kristalna kugla, no činjenica jest da tvrtke u turizmu u RH neprestano investiraju. Investicije su iz godine u godini u porastu i kao posljedica tih investicija nastaju novi hoteli, novi sadržaji koji su atraktivniji, u cjenovno višem razredu i po samoj toj logici, uz povećani fizički promet, možemo očekivati i veće financijske rezultate."



U kojoj su fazi projekti Kupari i Brijuni?



"Najpripremljeniji projekt su Kupari. Kako sad stvari stoje, plan nam je da budu odlučeni na Vladi 19.ožujka. To je već ušlo u proceduru Vlade. Napravili smo jedan paket za investitore, gdje nekretninu koja dosad nije bila korištena u osnovne svrhe, počistili smo, formirali smo poslovne knjige. To je bio jedan dug i detaljan proces, objedinili tri vrste koncesije: pravo građenja, kulturno dobro i pomorsko dobro u jedan natječaj kako bi investitorima bilo što jednostavnije, na dugi rok od 99 godina i potvrda je tu. jedan od ključnih velikih igrača TUI, čiji je ulazak označen već sada kao strateški u Hrvatsku. Javit će se na natječaj i na nama je da dovršimo još taj posljednji dio i da vidimo ima li još zainteresiranih."



Cijeli intervju potražite na www.mediaservis.hr od 18 sati ili poslušajte na valovima Media servisa.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam