Menu

Teme koje su bile u fokusu AER-a posljednjih godinu dana

ZAGREB - Uskoro će prva obljetnica ulaska udruge HRF u Udruženje europskih radija (AER) u čijem izvršnom odboru sjedi Luka Đurić, potpredsjednik HRF-a i kreativni konzultant AGI-ja. S nama je podijelio najvažnije teme o kojima su na svojim redovitim sastancima raspravljali, naravno, osim krize uzrokovane koronavirusom.
Kako u cijelome svijetu, tako i u Europskoj uniji COVID-19 diktirao je život i djelovanje, bio nezaobilazna tema sastanaka.

Na posljednjem prošlogodišnjem sastanku izvršnog odbora u prosincu imali smo prilike čuti više o rasponu mjera s kojima radijska industrija u Europskoj uniji može računati u ovoj, 2021. Kolege su već bili upoznati s nekim mjerama koje će im olakšati poslovanje u još jednoj izazovnoj godini, kao što su smanjenje naknade za transmisiju i liberalizacija programskih obveza.’

U godini brojnih izazova, ipak je bilo i vrlo pozitivnih vijesti.

‘Bilo je zadovoljstvo razgovarati o rastu slušanosti radija. Pokazalo se da je veza slušatelja i radija jača i od korone pa joj ništa nisu mogle ni mjere lockdowna, odnosno manja mobilnost ljudi i ostanak kod kuće, dapače.’

Kako ta veza ne bi bila ugrožena od neke treće strane ozbiljno su se bavili i nužnom reformom digitalnog prostora.

‘Europska komisija je pokazao spremnost da se ozbiljno pozabavi ovim pitanjima i nedavno je predložila cjelovitu reformu. Pozdravljamo namjere uspostave snažnijih pravila koja trebaju dovesti do sigurnijeg i pravednijeg okruženja u online svijetu za korisnike i tvrtke. Ovo su iznimno važne teme i utjecat će na budućnost radija.’

U Udruženju europskih radija raduju se nastavku dijaloga s institucijama EU-a oko novih pravila, ali Đurić napominje da je pred njima još uvijek dug put.

‘Jasno je da Europi trebaju nova digitalna pravila nakon 20 godina, ali ne treba očekivati brza rješenja. Pred Europskom unijom je brušenje i usuglašavanje ovih prijedloga, a treba uzeti u obzir i snagu igrača čija se moć nastoji ograničiti’, zaključuje Đurić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam