Menu

Veledrogerije: Dugovi veći od 5,7 mlrd kn, premijer: Priča se ponavlja svaka dva mjeseca

ZAGREB - Veledrogerije okupljenje u HUP-u upozorile su na konferenciji za medije da imaju poteškoća u naplati zbog kontinuiranog rasta dugovanja od strane bolnica i ljekarni. Dug je ponovno dosegao cifru iz listopada kada je bio rebalans proračuna, a to je 5,7 milijardi kuna, poručila je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač.

"Veledrogerije ne utječu na formiranje cijena lijeka, veledrogerije ne utječu na potrošnju lijekova, ne propisuju ih. U lijekove mi ne možemo uključiti financiranje zdravstvenog sustava. To nas dovodi do točke nelikvidnosti gdje ne možemo ispunjavati svoje obaveze prema našim dobavljačima, poslovnim partnerima."Ovakav galopirajući rast dugovanja je neizdrživ, istaknula je Percač te apelirala da se isporučeni lijekovi plate jer izvan rokova, tvrdi, plaćaju gotovo sve bolnice. U prosjeku je plaćen tek svaki četvrti lijek.

"Još bih htjela reći, u prosincu smo imali rekordan rast dugovanja bolnica prema veledrogerijama. Tome se sada priključio HZZO plaćanjem prema ljekarnama. Dug je, sa siječnjom, narastao za 300 milijuna kuna samo u jednom mjesecu. "Nema sustavnog rješenja, upozorava Ivan Klobučar...

"Imate dvije stvari, jedna je da se smanji prava pacijentima, to nitko ne bi htio, to je jasno, a drugo da se povećaju izdavanja, a treće je racionalizacija sustava. O tome treba razmisliti. Sustav nije racionalan, svjesni smo toga. Imate jednu stvar koju ministar Marić, kojeg jako cijenim, ponavlja: da bi on riješio sve ovo kad ne bi curilo. Tu priču slušamo već godinama, netko se mora uhvatiti posla. To nije stvar veledrogerija, to je stvar onih koji vladaju, tko god to bude."Jasminko Herceg je rekao da je riječ isključivo o starim dugovima te poslao značajnu poruku:

"Mislim da se država, kada je u pitanju plaćanje lijekova bolnicama i ljekarnama, ponaša prilično maćehinski. Radim u ovoj branši gotovo 20 godina i imamo svake godine tri do četiri ovakve situacije. Znači da sam 80 situacija ovakvih prošao. Nismo se pomaknuli niti za milimetar, no pokazali smo da želimo biti partner, ne samo ovoj, nego svakoj Vladi."Je li koronavirus glavni krivac za dugove? Evo što kaže Milka Kosanović:

"Korona svakako jeste stavila fokus sama na sebe i svi se bave koronom jer je to naprosto nužno, no međutim činjenica je da veledrogerije niti u epidemiji niti za vrijeme potresa nisu prestale isporučivati lijekove sukladno svojim mogućnostima. Činjenica je da je to problem dugi niz godina. U pogledu korone, postoje određeni zahtjevi koji se mjere u milijardama, no činjenica je da veledrogerije svakog dana korone su svoje lijekove isporučivale te obaveze prema državi izvršavale. Bile su partner iznad svojih mogućnosti."Stanje je kaotično, sustav je zreo za reformu od koje do danas nismo vidjeli ništa, smatra i predsjednik HUP-a Damir Zorić:

"Od koje mi do dana današnjega nismo vidjeli ništa, o tome se tu i tamo negdje nešto kaže da bi se trebalo i moralo. To su neki uvjeti koji se postavljaju Hrvatskoj za povlačenje financiranja iz Bruxellesa. Međutim, mi ne vidimo tko, kada, koje ustanove razgovaraju o reformiranju sustava - da ga se reformira i stavi na zdrave noge."Poruku veledrogerijama poslao je i premijer Andrej Plenković. Kaže - ministri financija i zdravstva sastat će se s predstavnicima veledrogerijama.

"To je jedna priča koja kao da se ponavlja svaka dva mjeseca. Ne znam koliko se sjećate, ali mi smo u prosincu isplatili milijardu i 340 milijuna kuna. Zadnjim preraspodjelama veledrogerijama smo isplatili još 300 milijuna kuna."Želimo izbjeći situaciju da pacijent ostane bez lijeka, zaključila je Percač te zatražila žurno podmirenje potraživanja u iznosu 2 milijarde kuna za dugove bolnica, uz dodatnih 700 milijuna kuna za dugove ljekarni te dodatnih 300 milijuna kuna za svaki mjesec kašnjenja s plaćanjem iza 31. siječnja 2021.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam