Menu

Održan prvi sastanak vezan uz izradu prijedloga novog Zakona o radu

ZAGREB - U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike održan je prvi sastanak radne skupine koja će sudjelovati u izradi prijedloga Zakona o radu. Uz predstavnike ministarstva, sastanku su prisustvovali i predstavnici sindikata i poslodavaca.

Nakon sastanka je Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike naglasio kako je dijalog bio uspješan i konstruktivan. Napomenuo je kako je važno u Zakon o radu uključiti i rad na daljinu, platformski rad i mnogo drugih stvari.

Jelić je istaknuo kako očekuje desetak sastanaka ne bi li zakon bio što sveobuhvatniji te kako bi zakon trebao biti donesen do kraja godine. Kada je riječ o tome kako je u ovim pandemijskim uvjetima funkcionirao dosadašnji Zakon o radu Jelić tvrdi:

"U ovih godinu i pol dana je to relativno dobro izgledalo. I sadašnji Zakon o radu definira mogućnost rada na daljinu, odnosno rada od kuće. Mnogi su to iskoristili, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu. Malo se to sporilo oko troškova rada od kuće što planiramo uvesti u novi Zakon o radu, ali to još moramo vidjeti jer poslodavci traže da to bude i neoporezivo, što znači da moramo uključiti i Ministarstvo financija, ali tijekom ovih godinu dana mislim da ćemo mi sve to riješiti na odgovarajući način."

Kada je riječ o tome hoće li novi Zakon o radu regulirati probleme koji su se pojavljivali vezano uz isplate radnicima određene naknade s obzirom da rade od doma, troše svoje resurse i ostalo, Jelić kaže:

"Zakon o radu će stupit na snagu kad stupi na snagu i od tada će važiti te zakonske odredbe. Ovo što je dosad bilo je trebalo bit dogovor između sindikata i poslodavaca. Mislim da se to u većini slučajeva riješilo na dobar način."

Krešimir Sever, predsjednik nezavisnih hrvatskih sindikata objasnio je zašto je trenutni gorući problem Hrvatske to što je previše radnika vezano ugovorom na određeno.

"Radi toga što je trenutni udio rada na određeno vrijeme u RH ususret COVID vremenu, mi smo ušli u nesigurne oblike rada s jednom četvrtinom ukupno zaposlenih. To je gotovo dvostruko više od prosjeka Europe koja se kreće oko 15,5-16%, dok smo mi na 25%. To je problem koji se treba riješiti."

Sever je također naglasio kako je važno da se novim Zakonom o radu postigne balans između radnog i slobodnog vremena koje ne smije narušavati prava radnika.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam