Menu

Simon Thomas novi britanski veleposlanik u Hrvatskoj: Moji građani su oduševljeni što se mogu vratiti u vašu zemlju

ZAGREB - Novi veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Hrvatskoj, Simon Thomas, predao je vjerodajnice Predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, preuzevši tako i službeno dužnost na koju ga je imenovala britanska Kraljica Elizabeta II.
Simon Thomas zamijenit će Andrewa Dalgleisha, koji je bio britanski veleposlanik u RH pet godina. U video poruci na hrvatskom, Veleposlanik Thomas kaže da se veseli produbljivanju „snažnog partnerstva i toplog prijateljstva“ između Velike Britanije i Hrvatske. Svoj mandat namjerava posvetiti nastavku rada na savezništvu dvije zemlje u pitanjima obrane i sigurnosti; u suočavanju s globalnim izazovima, poput klimatskih promjena, te promicanju zajedničkih vrijednosti poput demokracije, slobode medija i ljudskih prava.

Njegove aktivnosti u Hrvatskoj bit će usmjerene i na jačanje gospodarske razmjene te nova partnerstva u obrazovanju, znanosti i novim tehnologijama. “Ali iznad svega, odnosi između Velike Britanije i Hrvatske temelje se na jakim vezama među ljudima,” rekao je. “Zaista se veselim u narednim mjesecima bolje upoznati Hrvatsku i vas, njene građane, iz svih krajeva Hrvatske i iz svih sfera života. Srećom, već sam naučio jednu važnu frazu na hrvatskom koja bi mi u tome mogla pomoći: “Nađimo se na kavi!”

Veleposlanik Thomas učio je hrvatski prije dolaska u Zagreb kao dio pripreme za novi posao. Veleposlanik Thomas sljedeći će tjedan službeno posjetiti Split. Simon se pridružio diplomatskoj službi 1997., nakon što je diplomirao ruski jezik i književnost. Simon je u nekoliko navrata bio u diplomatskoj službi izvan Velike Britanije, uključujući Varšavu, diplomatsku misiju Ujedinjene Kraljevine pri U.N.-u u New Yorku, te misiju Velike Britanije pri EU u Bruxellesu. Bio je zamjenik veleposlanika u Buenos Airesu od 2009 do 2013, a također i zamjenik veleposlanika u Britanskom veleposlanstvu u Harareu, Zimbabwe.

Simon je radio i u području nacionalne sigurnosti, uključujući i u kriznom centru britanske Vlade (COBR) te na protuterorističkim politikama. Simon je diplomirao i na Royal College of Defence Studies, a na King’s Collegeu je magistrirao međunarodnu sigurnost i strategije. Britanska Kraljica odlikovala je Simona Thomasa 2018. godine za doprinos britanskoj vanjskoj politici. Simon je došao u Hrvatsku sa svojom obitelji - suprugom i dvoje djece.

Cijelu izjavu novog britanskog veleposlanika pronaći ćete u nastavku:

"Bok, ja sam Simon Thomas i veliko mi je zadovoljstvo biti novim britanskim veleposlanikom u Hrvatskoj. Hvala vam svima na srdačnoj dobrodošlici koju ste uputili meni i mojoj obitelji tijekom našim prvih dana u Zagrebu. Već osjećamo da smo ovdje među prijateljima. Jako se radujem još više učvrstiti snažno partnerstvo i toplo prijateljstvo između naše dvije zemlje. Kao što znate, bliski smo saveznici u pitanjima obrane i sigurnosti i suočeni smo s istim globalnim izazovima, te možemo puno postići zajedno u borbi protiv klimatskih promjena i u promicanju vrijednosti koje dijelimo, poput demokracije, slobode medija, ljudskih prava. Postoji stvarni potencijal za povećanje trgovine i stvaranje prilika za obostrani prosperitet. Vesele me mogućnosti za izgradnju novih partnerstava u obrazovanju, znanosti, inovaciji, novim tehnologijama.

Ali, iznad svega, odnosi između Velike Britanije i Hrvatske temelje se na jakim vezama između ljudi; povezuje nas zajednička ljubav prema nogometu, Wimbledonu, glazbi, Jamesu Bondu, dobrom pivu i dijelimo isti smisao za humor - svi volimo Mučke. Britanski turisti oduševljeni su što se mogu vratiti u Hrvatsku ovoga ljeta i nije teško razumjeti zašto - toliko vole ovu prekrasnu zemlju.

​Zaista se veselim u narednim mjesecima bolje upoznati Hrvatsku i vas, njezine građane, iz svih krajeva Hrvatske i svih sfera života. Srećom, već sam naučio jednu važnu frazu na hrvatskom koja bi mi u tome mogla pomoći - nađimo se na kavi! Nadam se da se vidimo uskoro", poručio je veleposlanik Thomas u video poruci.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam