Menu

Uz podršku HBOR-a pokreće se prvi regionalni Fond za spajanje znanosti i biznisa

LJUBLJANA - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) danas je s Europskim investicijskim fondom (EIF) i SID bankom, slovenskom izvoznom i razvojnom bankom, potpisala ugovor kojim je uspostavljena prva regionalna platforma za pokretanje fonda za financiranje komercijalizacije inovativnih tehnoloških i znanstvenih rješenja hrvatskih i slovenskih sveučilišta, istraživačkih instituta i centara vrijednosti najmanje 40 milijuna eura.
Izvršni direktor EIF-a Alain Godard, predsjednik Uprave SID banke Sibil Svilan, predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko i član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo, potpisali su danas u Ljubljani ugovor o osnivanju regionalne platforme za transfer tehnologija (Central East European Technology Transfer - CEETT) sa sveučilišta, istraživačkih instituta i centara u gospodarstvo vrijedne najmanje 40 milijuna eura. Sredstva ove platforme, koju financiraju HBOR i SID banka svaki s iznosom od 10 milijuna eura te EIF s 20 milijuna eura, bit će uložena u osnivanje regionalnog fonda za transfer tehnologija, odnosno fonda rizičnog kapitala koji će financirati istraživačke projekte, razvoj tehnologija i intelektualnog vlasništva s potencijalnom visokom komercijalnom vrijednošću za gospodarstvo. Moći će se financirati projekti koje razvijaju hrvatska ili slovenska sveučilišta, istraživački instituti i centri, a koji su u fazi „Dokaza o konceptu“ (eng. Proof of Concept) te su im potrebna financijska sredstva za procjenu izvedivosti koncepta i prenošenje rezultata istraživanja u postupak komercijalizacije. U projekte hrvatskih znanstvenih ustanova iz ovog će fonda biti uloženo najmanje 15 milijuna eura.

Prema analizi EIF-a, procjenjuje se da će u sljedećih 5 godina sveučilišta i istraživački instituti u Sloveniji i Hrvatskoj prijaviti više od 350 patenata i 100 spin-off tvrtki koje bi se mogle financirati putem fonda za transfer tehnologija. „Ovo je jedan od najvažnijih dana za slovenske i hrvatske znanstvenike, znanstvenu i istraživačku zajednicu otkada su Slovenija i Hrvatska samostalne“, istaknuo je prof. dr. sc. Igor Emri, predstojnik katedre na Fakultetu za strojarstvo Sveučilišta u Ljubljani.

„Hrvatska ne zaostaje u razvoju patenata i novih rješenja, ali zaostaje u njihovoj primjeni u gospodarstvu. Naime, hrvatskom kao i slovenskom tržištu nedostaje karika u financiranju zbog koje mnogi vrijedni patenti i tehnološka rješenja nikada ne dožive svoju komercijalizaciju. Radi se o najrizičnijem obliku ulaganja i zbog toga se rijetko privatni kapital ulaže u ovakve projekte. Stoga je naša uloga, kao razvojne banke, nadomjestiti ovaj nedostatak te omogućiti čvrstu vezu znanosti i poduzetništva. Time ćemo potaknuti ne samo komercijalizaciju postignuća naših znanstvenih institucija, već i rast našeg gospodarstva na temelju primjene novih i inovativnih rješenja visoke dodane vrijednosti“, izjavila je ovom prilikom Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

„Održivi razvoj slovenskog gospodarstva i Slovenije snažno će ovisiti o tome hoće li Slovenija biti inovator, odnosno ovisit će o ulaganjima u znanost, istraživanje, razvoj, inovacije i ljudski kapital. SID banka već je niz godina aktivna na ovom području sa svojim programima financiranja istraživanja, razvoja i inovacija te financiranja tehnoloških i razvojnih projekata u gospodarstvu. U suradnji s EIF-om i HBOR-om unaprijedit će se postojeći programi za financiranje vlasničkog i kvazi-vlasničkog kapitala poduzeća (100 milijuna eura: SEGIP u Sloveniji; 80 milijuna eura: CROGIP u Hrvatskoj) te će se uspostaviti CEETT platforma koja će osigurati sredstva putem fonda rizičnog kapitala za transfer tehnologija u iznosu od najmanje 40 milijuna eura putem financiranja istraživačkih projekata, znanstvenih postignuća i intelektualnog vlasništva sveučilišta i istraživačkih instituta u Sloveniji i Hrvatskoj za koje se procijeni da posjeduju potencijal za komercijalizaciju na tržištu i primjenu u gospodarstvu kao i za podršku kod osnivanja inovativnih spin-off tvrtki.

Na taj se način jačaju veze između istraživačkih institucija i poduzeća kako bi se Slovenija ponovno svrstala među vodeće zemlje inovacija i povećala konkurentnost gospodarstva, što će SID banka i nadalje poticati svojim programima financiranja i osiguranja“, istaknuo je Sibil Svilan, predsjednik Uprave SID banke. „EIF, SID banka i HBOR pokretanjem CEETT-a stvaraju financijsku povijest u Europskoj uniji, Sloveniji i Hrvatskoj. To je prva multinacionalna platforma za transfer tehnologija u Europskoj uniji. Istovremeno, CEETT u Sloveniji i Hrvatskoj prvo je dugoročno rješenje za financiranje istraživačkih projekata i zaštitu intelektualnog vlasništva lokalnih sveučilišta i istraživačkih instituta te, što je jednako važno, za financiranje transfera tehnologija.

Mi u EIF-u izrazito smo ponosni na naš doprinos daljnjem napretku znanstvenog istraživanja u ove dvije zemlje, a ja bih želio zahvaliti našim partnerima iz SID banke i HBOR-a na uloženoj energiji i napornom radu na pokretanju CEETT-a“, rekao je Alain Goddard, izvršni direktor EIF-a. EIF će provesti natječaj za odabir društva za upravljanje fondom za transfer tehnologija koji će biti otvoren do listopada ove godine, a odabir će se dovršiti u prvoj polovici 2022. nakon čega će fond započeti s radom i prvim ulaganjima. Osnivanje ovog fonda nastavak je aktivnosti HBOR-a na razvijanju tržišta ulaganja u kapital. U suradnji s EIF-om HBOR je u zadnje dvije godine pokrenuo osnivanje četiri fonda, jednog za startupove i tri za poduzeća u zrelijoj fazi, čija se ukupna veličina očekuje da će doseći iznos od gotovo 300 milijuna eura.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam