Menu

Telemach predstavio optički internet s 10 puta većim brzinama od prethodne generacije

ZAGREB - Telemach Hrvatska predstavio je novi projekt Super-brze 10 GIGA optičke mreže koji bi od Hrvatske trebao napraviti jednu od europskih lidera kada je riječ o razvoju brzine internetskih usluga. Telemach je s poslovanjem u Hrvatskoj počeo početkom prošle godine, a upravo je pandemijsko vrijeme otkrilo koliko smo zapravo ovisni i koliko nam je potrebna stabilna internetska veza za sve životne aspekte.

​Iako na tržištu djeluju od 2005. godine kao Tele2, u studenom 2020. godine pridružili su se vodećem pružatelju telekomunikacijskih i medijskih usluga u regiji - United grupi. Predsjednik uprave za područje Hrvatske i Slovenije Adrian Ježina, otkrio je kako je tekao razvoj najbrže rastućeg operatera u Hrvatskoj, ali i koji su planovi za nadolazeći period.

"Mi u principu baš tako želimo reći da gradimo budućnost jer gradimo ogromna ulaganja u fiksnu i mobilnu mrežu. Po mnogočemu smo posebni, a u Hrvatsku smo došli postati lider."

Telemach je pod United grupom investirao ogromna sredstva u razvoj infrastrukture, a Ježina je otkrio o kojim je ciframa riječ:

"1,7 milijardi kuna nas uz ovo što je već uloženo do sada čini jednim od najvećih stranih ulagača u RH. Kad pogledamo da smo zaposlili nekoliko stotina ljudi i još zapošljavamo, da smo zaposlili partnere bilo u partnerskoj, prodajnoj ili konstrukcijskoj mreži za izgradnju fiksnih i mobilnih mreža mi pričamo o barem tisuću radnih mjesta koje smo doveli u Hrvatsku u proteklih godinu dana."

Koliko je ovaj projekt zapravo vrijedan i ispred svog vremena, dokazuje činjenica o tome koliko je jedinstven u svijetu:

"Ako gledamo mobilno, najnovija tehnologija je 5G, dok 6G ne postoji. Tako ovo što mi danas ulažemo, još ne postoji naprednija fix-broadband tehnologija u svijetu od ove koju mi danas gradimo u RH. Ona se po našim saznanjima razvija samo u Južnoj Koreji i Singapuru."

Ulaganja u infrastrukturu zasada su bazirana na metropoli, no Ježina je otkrio kako ekspanziju očekuju u budućnosti.

"Napravili smo već u Novom Zagrebu 12 tisuća domaćinstava u zadnja dva mjeseca. Planiramo do kraja godine u Zagrebu napraviti 50 tisuća domaćinstava. Idemo dalje naravno, početkom iduće godine ulazimo u druge gradove, do kraja iduće godine smo na 170 tisuća članova. Za nekoliko godina planiramo pola milijuna kućanstava."

Kao glavnu prednost u odnosu na konkurenciju, predsjednik Telemach uprave ističe:

"Ako danas uzmete neki paket uglavnom piše do neke brzine. Mi ne kažemo do, mi isporučimo to što kažemo."

Na pitanje kada je u planu širenje na druge gradove, Ježina odgovara:

"Sljedeći korak je ostatak Zagreba. Smatramo da ćemo do Adventa biti gotovi s upgradeom i puštanjem mreže u cijelom Zagrebu. Idemo dalje u sljedeće gradove po veličini, Split, ali i sve druge gradove i vjerujemo da ćemo pred iduće ljeto napraviti čitav upgrade. Naravno da nismo ni tada gotovi. Još moramo raditi na pokrivenosti i razvoju. Napravit ćemo jedan ogroman iskorak u jako kratkom vremenu," zaključio je predsjednik Uprave Telemacha za područje Hrvatske i Slovenije Adrian Ježina.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam