Menu

IMD panel: Za jačanje konkurentnosti potrebno stvaranje boljeg regulatornog okvira i jačanje privatnog sektora

ZAGREB - Udruga usmjerena promoviranju znanja, etike i integriteta u poslovanju, „MBA Croatia“ organizirala je panel na temu „Slika globalne konkurentnosti - Gdje je Hrvatska na IMD godišnjaku“ u City Plaza centru u Zagrebu, objavila je u priopćenju Hrvatska udruga poslodavaca. Na panelu su uz ministra Zdravka Marića, sudjelovali i predsjednik uprave Pliva Hrvatska i predsjednik HUP-a Mihael Furjan, a kao počasni gost panelu se pridružio Arturo Bris, profesor financija na Institute for Management Development IMD-u i direktor IMD World Competitiveness Centera, koji je uvodno održao i predavanje s ključnim pokazateljima važnim za poziciju Hrvatske na IMD ljestvici:
"Na panelu su uz ministra Zdravka Marića, sudjelovali i predsjednik uprave Pliva Hrvatska i predsjednik HUP-a Mihael Furjan, a kao počasni gost panelu se pridružio Arturo Bris, profesor financija na Institute for Management Development IMD-u i direktor IMD World Competitiveness Centera, koji je uvodno održao i predavanje s ključnim pokazateljima važnim za poziciju Hrvatske na IMD ljestvici:

“Ohrabruje nas što vidimo da kao zemlja prepoznajete važnost konkurentnosti za postizanje prosperiteta, uspjeha i kvalitete življenja. Konkurentnost definiram kao sposobnost države da kroz javne i privatne institucije generira poslove, kvalitetu života i prosperitet za ljude. Mjerimo ju kroz četiri stupa: gospodarski rezultat, efikasnost javnog sektora, efikasnost poslovnog sektora i infrastruktura. U Hrvatskoj mjerimo dosta niske rezultate u svim ovim područjima. Moramo se zapitati, zašto je Hrvatska, kao europska država, s dugom poviješću, s dobrim managerima i institucijama, zemlja s europskim demokratskim standardima, našla posljednja po kvaliteti privatnog sektora. Prije svega tu moram spomenuti pesimizam privatnog sektora koji se reflektira u slijedećim faktorima, u kojima je Hrvatska rangirana ili zadnja ili predzadnja: kvaliteta uprava društva, fleksibilnost i prilagodljivost, kredibilnost managera, privlačenju i zadržavanju talenata, kompetencijama višeg managementa...“ - kazao je Arturo Bris, direktor IMD World Competitiveness Centera.

Panel koji je uslijedio nakon izlaganja moderirao je član predsjedništva udruge MBA Croatia, gospodin Ivan Kurtović.

„Svjesni smo pozicije Hrvatske na ljestvici konkurentnost i ona nam služi kao nit vodilja za poboljšanja u području investicijske klime i ukupnog gospodarskog uspjeha. Nema države bez privatnog sektora, ali, i to je bilo vrlo vidljivo u ovim pandemijskim vremenima da to funkcionira obostrano tj. da nema ni kvalitetnog privatnog sektora bez države. Zato moramo raditi na suradnji i balansirati naše zahtjeve prema većem međusobnom razumijevanju.“ - izjavio je ministar financija, Zdravko Marić

Mihael Furjan, predsjednik HUP-a i predsjednik Uprave Pliva Hrvatska, osvrnuo se na objavljene rezultate:

„Teško mi je prihvatiti da se hrvatski privatni sektor nalazi na 64. mjestu ove ljestvice. Imamo mnogo vrlo konkurentnih kompanija poput Infobipa, Nanobita, Rimca, no nažalost je premalo takvih primjera. Dolazim iz kompanije koja posluje na svim kontinentima i mi se interno uspoređujemo s drugim zemljama. Drago mi je vidjeti da često upravo u Hrvatskoj ostvarujemo

prestižne rezultate, a znam da i druge međunarodne kompanije izrazito cijene kolege iz naše zemlje koji se svakodnevno dokazuju u globalnoj konkurenciji. Nedostaje nam globalnih igrača pa često kasnimo s uvođenjem najboljih menadžerskih praksi, novih tehnologija i kreiranjem proizvoda visoke dodane vrijednosti. U Hrvatskoj još uvijek imamo preveliku ovisnost privatnog sektora o javnom kao i prostora za unapređenje porezne politike, pogotovo oporezivanje rada, pravne sigurnosti te smanjivanje administracije. Voljeli bismo to promijeniti i svim sektorima pružiti jednaku priliku za razvoj poduzetništva.“

Razgovor je obuhvatio i temu EU fondova kao i poreznu politiku.

Po pitanju EU fondova, svi se sugovornici slažu u tome da su oni prilika koju ne smijemo propustiti:

„Fondovi su nam do sada uvelike pomogli u financijskom smislu, posebno kad uzmemo u obzir koliko smo sredstava povukli, a koliko uplaćujemo kao zemlja Europskoj uniji. Moramo sada gledati što je ispred nas - imamo veliku priliku u sljedećoj omotnici, posebno mislim na Next Generation i Plan oporavka. Optimističan sam ne zbog novca, već zbog načina na koji trebamo iskoristiti ova sredstva - on podrazumijeva reforme i investicije, što nam je kao zemlji ključno.“ - dodao je ministar Marić

Mihael Furjan, predsjednik HUP-a, osvrnuo se i na visoka opterećenja na rad koja su u Hrvatskoj značajan teret poduzetnicima te sprječavaju razvoj stručnjaka i radnih mjesta visoke dodane vrijednosti:

„I dalje imamo prostora za poboljšanje po pitanju porezne politike i oporezivanja srednjih i viših plaća. Bruto plaće su visoke iako one u netu zaostaju za usporedivim zemljama, tj. naše porezno opterećenje rada je i dalje preveliko. Voljeli bismo to promijeniti i svim sektorima pružiti jednaku priliku za razvoj poduzetništva kako bismo se maknuli od dosadašnje rentijerske politike, što nam je ključno za pozicioniranje prema našim konkurentima.“ - istaknuo je Furjan."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam