Menu

Išek Međugorac o istraživanju za MS: Građani su više pesimistični i manje vjeruju institucijama

ZAGREB - Val grupa provela je treće godišnje istraživanje Nulti kvadrant, koje ispituje i analizira stavove, strahove i očekivanja hrvatskih građana na kraju ove gospodarski izazovne godine. Istraživanje je provedeno u suradnji s agencijom Ipsos na uzorku od 603 ispitanika članova Ipsosovog online panela u dobi od 18 do 60 godina.
Izvršna direktorica Val grupe Nina Išek Međugorac za Media servis rekla je što je glavni zaključak provedenog istraživanja.

"Nalazimo se u vremenu permanentne krize i stalnih promjena i ono što nam je istraživanje pokazalo da brže nego ikada prije se mijenja stavovi i ponašanja građana koji su danas i više pesimistični i imaju manje povjerenja u kompanije, medije i državne institucije u odnosu na prošlu godinu. Vraćanje njihova povjerenja treba biti strateški prioritet svih važnih dionika u našem društvu, a u tome ključnu ulogu igraju komunikacijski savjetnici."

Išek Međugorac dodaje da istraživanje pokazuje kako svjedočimo manjoj lojalnosti potrošača prema proizvodima i uslugama, no unatoč padu kupovne moći građani planiraju i dalje trošiti, a dio njih i više nego do sada. Također različiti strahovi utječu na životne i ekonomske odluke potrošača, a izvršna direktorica Val grupe kaže da su strahovi najizraženiji u ekonomskog smislu.

"Građani su osjetili u protekloj godini slabiju kupovnu moć, inflaciju i ono od čega strahuju u narednom vremenu je upravo nastavak tih trendova."

Rat u Ukrajini je najvažnija geopolitička tema u ovoj godini, što se odrazilo na zabrinutost građana, pokazuje istraživanje Val grupe. Izvršna direktorica te grupe objašnjava što to znači kod odluka građana.

"Građani će u manjoj mjeri putovati, prema istraživanju. Malo teže će donositi odluku za odlazak iz države."

Što se tiče očekivanja građana za 2023. godinu na prvom mjestu i dalje ostaju ekonomske brige. Tako je gotovo 89% potrošača zabrinuto za daljnji porast cijena.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam