Menu

Doris Pack za MS: Kreativne industrije važan su sektor u BDP-u

ZAGREB - "Creative future insights" naziv je dvodnevne međunarodne znanstvene konferencije koju Sveučilište VERN organizira po drugi put. Stručnjaci iz područja kreativnih industrija pozvani su diskutirati o daljnjem razvoju jedne od najbrže rastućih industrija u EU. Cilj je konferencijom stvoriti poticaj za suvremena interdisciplinarna istraživanja koja se bave različitim segmentima kreativne industrije, najnovijim trendovima i njezinom doprinosu društvu.
Kreativne industrije kao djelatnost imaju potencijal za ostvarivanje prihoda i otvaranje novih radnih mjesta. To je bila i tema izlaganja njemačke političarke i bivše zastupnice Europskog parlamenta Doris Pack. Za Media servis je istaknula da nismo ni svjesni koliko su kreativne industrije važan sektor u BDP-u.

"U Europskoj uniji imamo 2% BDP-a u tom sektoru. Smatram da je to važno, ne samo zato što je kultura važna, nego je kultura i ekonomski dio našeg svijeta pa je također vrlo važna. Stoga nam, posebno u ovom online svijetu, treba puno više pomoći oko autorskih prava. Ovo je nešto na čemu zakonodavno tijelo u Europskom parlamentu mora raditi."

Cijeli sektor i dalje trpi posljedice Covid krize, zbog nestabilnost i nesigurnosti, poručila je Pack. Kreativni sektor u Europi zapošljava milijune ljudi koji stvaraju 4,2% BDP-a Europske unije, a isti sektor značajno doprinosi zaposlenosti mladih, naglasila je. Isto mišljenje dijeli i ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić. Tvrdi da je korona najviše naštetila sektorima glazbe, izvedbenih umjetnosti i filma u kojima je bio vidljiv pad prihoda i do 40 posto. Za Media servis je pojasnila zašto je važna ova konferencija.

"Smatramo da je ova konferencija izuzetno važna jer u kontinuitetu radimo i u Ministarstvu kulture i medija na podršci kulturnom i kreativnom sektoru, odnosno kulturnim i kreativnim industrijama. Sektor je bio vrlo propulzivan do velike krize, pandemijske krize 2020. godine. Tada Ministarstvo kulture i medija osnovalo i formira mjere i podršku sektoru kako bi opstao za vijeme krize."Konferencija se nastavlja i sutra na temu "Važnost kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj".

Voditeljica Desk Kreativne Europe - Ured MEDIA Hrvatske Martina Petrović najavila je za Media servis sutrašnji program.

"Stavljamo u fokus projekte koji osnažuju sudjelovanje male zemlje, a jednako tako i važno sudjelovanja u EU projektima na lokalnoj razini. Aleksandra Uzelac će predstaviti CRESCINE projekt, Morana Ikić Komljenović projekt Muzej osobnih priča, a ravnateljica Centra za kulturu Čakovec Helga Lajtman predstavit će projekt Moje malo kino."

nazad na vrh