Menu

Nađi za MS: Nakon izbora razgovarat ćemo sa svima osim s HDZ-om, očekujemo dva do četiri mandata

ZAGREB - Dok teče rok za predaju lista za parlamentarne izbore, traje neslužbena, ali i te kako užarena predizborna kampanja, a upravo na temu izbora u Intervjuu Media servisa razgovarali smo s predsjednikom Fokusa Davorom Nađijem.
Otkrio nam je, prije svega, zašto nije bio u subotu na prosvjedu oporbe, točnije koalicije Rijeke pravde i Možemo.

''Prvi prosvjed je bio prosvjed. Tada je bilo sve ono oko Turudića, imali smo aktualnu većinu u Saboru i tražilo se raspisivanje izbora. Sada su izbori već raspisani, praktički smo već u kampanji i ovo sa teško može nazvati prosvjed. To je zapravo bio predizborni skup. S obzirom na to da mi sa strankama i koalicijama koje su to organizirale ne idemo zajednički na izbore, nama se nije činilo logično da idemo na predizborne skupove drugih stranaka. Dakle mi nudimo svoje programe, svoja rješenja i svoje ljude''.

Ponovio je još jednom zašto su prekinuli dogovore sa SDP-om oko predizborne koalicije. ''Nama je prije svega bitno da se poštuju naše vrijednosti i programi i da se tome pristupa partnerski'', rekao je Nađi.

''SDP bez konzultacija s partnerima je donio program i ajmo to tako reći preko noći promijenio kandidata za premijera. Jednostavno mi tu nismo osjetili taj partnerski odnos. S obzirom na to da mi svoje vrijednosti nismo mogli ugraditi u taj program, jednostavno mi ne idemo samo zbog fotelja. Nama je cilj ulaska u Sabor da se možemo izboriti za ono što smo obećali građanima i biračima''.

​Osvrnuo se i na reakciju predsjednika HSS-a Kreše Beljaka koji je oštro reagirao nakon što je Fokus obznanio da neće biti dio koalicije okupljene oko SDP-a.

''Nije njega to pogodilo. On je to slavio jer je to njemu olakšalo poziciju da lakše dobio fotelju. On je taj tip koji pristaje na sve samo da dobije fotelju, bez obzira na sve drugo što mu se radi i kako se prema njemu ponaša. A on je ljut na nas jer smo smijenili HSS u Samoboru. On već sada priprema zapravo priču za iduće lokalne izbore u nadi da će se tamo vratiti na vlast, ali neće''.

A što nakon izbora? Je li tada opcija koalirati sa SDP-om?

''Nakon izbora naravno da ćemo razgovarati sa svima osim s HDZ-om na način da se vidi tko je spreman prihvatiti naš program na ovim izborima i u smislu formiranja neke buduće Vlade koja će biti spremna popraviti svu ovu štetu koju je HDZ-ova Vlada napravila''.

Potom je izdvojio glavne točke predizbornog programa stranke Fokus.

''Manji porezi, veća transparentnost, mala i efikasna javna uprava, energetska učinkovitost, prilagodba klimatskim promjenama, da se napravi set politika koje će olakšati priuštivo stanovanje, do toga da se napravi mirovinska reforma i vaučerizacija zdravstva, koja bi zapravo osigurala da svi mi koji plaćamo zdravstveno osiguranje HZZO-a, ako u razumnom periodu ne dobijemo uslugu u javnom zdravstvu, da nam HZZO mora platiti tu uslugu u privatnom sektoru''.

Uz vaučerizaciju zdravstva, ako budu dio buduće Vlade, Nađi kaže da će svakako raditi na tome da se ukine zabrana rada trgovina nedjeljom. No još ne otkriva s kojim strankama sve i u kojim izbornim jedinicama izlaze.

''S obzirom na novonastalu situaciju na nacionalnoj razini gdje se u zadnjih tjedan dana sve promijenilo, mi smo još uvijek u postupku finaliziranja tih dogovora oko našeg koalicijskog nastupa na parlamentarnim izborima. Za europarlamentarne smo to potpisali to je jasno, ali za za parlamentarne smo još uvijek u finalizaciji i u idućih dan-dva će to biti objavljeno''.

Za kraj je iznio i očekivanja što se tiče njegove stranke i osvajanja mandata u Saboru.

''Mi na ovim izborima očekujemo dva do četiri mandata. To bi za nas kao jednu još uvijek mladu stranku bio vrlo dobar rezultat i time bismo bili jako zadovoljni. Naravno da s koalicijom s kojom ćemo nastupati očekujemo i ukupno i veći broj mandata, No kako se to kaže pričekajmo datum izbora pa će građani točno odlučiti''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam