Menu

Institut za društvena istraživanja Borisa Jokića proslavio 60 godina rada

ZAGREB - Institut za društvena istraživanja u Zagrebu proslavio je 60. objetnicu rada. Prvih 30 godina rada Institut je djelovao u sklopu Sveučilišta u Zagrebu, dok je nakon toga postao samostalna institucija. Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Boris Jokić.

"Taj IDIZ u 60 godina bavio se i bavi se različitim temama. Mi se, između ostaloga, možda i ponajbolje na ovim prostorima bavimo pitanjima socijalne strukture, religije i mladih. Bavili smo se vrlo intenzivno pitanjima upravljanja, prostora, bavimo se i pitanjima političkog sustava ali i znanosti i tehnologije, demografije, slobodnog vremena i kulture. Ovdje su po prvi put provedena istraživanja u bivšoj državi poput ovisnosti mladih o kockanju. Tada ih nije bilo, a mi smo se bavili time."

Jokić je za Media servis naglasio koji su nedavni projekti proizašli iz Instituta te koja je njegova uloga u međunarodnoj znanstvenoj zajednici.

"Izašla je državna matura, pokrenut je reforma školstva i brojne druge javne politike. Mnoge europske zemlje i naši partneri iz mnogih zemalja koriste naše metodološke pristupe, istraživanja i teme. Još više koriste i one naše kreativne razvojne elemente. Cjelovita kurikularna reforma se proučava od Cambridgea preko Harvarda do Johannensburga. Način na koji je to bilo osmišljeno, kako je bilo vođeno, kako je došlo do demokratizacije procesa. Isto tako i brojni elementi vezani uz škole, ono što radimo sa školama se također preuzimaju u drugim zemljama."

U ime Grada Zagreba svečanosti je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec koja je dio svog radnog vijeka provela na Institutu.

"IDIZ ima iskustvo kako je oporaviti se i revitalizirati se i biti djelom izuzetno važnih društvenih procesa. IDIZ ima iskustvo ne samo toga, nego i kako je biti u samom središtu društvenih zbivanja i mobilizacije oko ideja kako Hrvatska može bolje. Mislim da je to jedna jako važna epizoda koja još čeka svoj opis i svoju valorizaciju."

U ime predsjednika RH objetnicu rada je čestitao njegov posebni savjetnik za ekonomiju Velibor Mačkić.

"Naprijed možemo samo izgradnjom konkurentnih prednosti, a ne komparativnih. Ne nuditi obrazovanje u društvu, mislim da je tu prostor za napredak koji svakako moramo postići. Četiri centra koji IDIZ ima: mladi, obrazovanje, rad i prostor i politika. Svi od reda su iznimno važni, ne samo za Hrvatsku kakva je danas, nego za Hrvatsku kakva bi trebala biti sutra."

U ime Vlade obratio se državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Sušak koji je naglasio kako financijska potpora Institutu iz godine u godinu raste.

"Nisu to samo neposredna znanstvena istraživanja nego imamo i taj funkcionalistički pristup gdje se rezultati istraživanja IDIZ-a koriste u visokom obrazovanju. Pred nama je četiri godine IDIZ-a, na temelju potpisanog programskog ugovora 8. prosinca 2023. osigurano je dodatnih gotovo pola milijuna eura za znanstvena istraživanja."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam