Menu

Klisović za MS o konferenciji "Zelena tranzicija pokreće europske gradove": Interes gerađana iznimno je velik

ZAGREB - Povodom međunarodne Konferencije "Zelena tranzicija pokreće europske gradove" predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović gostovao je Intervjuu Media servisa.
"Zelena tranzicija pokreće europske gradove" ime je međunarodne konferencije čiji su glavni organizatori Grad Zagreb i Gradska skupština. Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba i inicijator samog događaja Joško Klisović, osvrnuo se na prvi dan konferencije te nije skrivao zadovoljstvo velikim odazivom građana.

"Prvi dio je održan prošli petak kada smo imali dijalog sa građanima oko energetske tranzicije klimatskih promjena zelene tranzicije i moram reći da taj dio bio izuzetno uspješan. Građani su iskazali veliki interes da dođu u Gradsku skupštinu i razgovaraju s gradskim zastupnicima. Registrirano ih je bilo 170 što je za ovakve konferencije stvarno velika stvar i u Bruxellesu su to prepoznali, a ono što smo čuli od građana je izuzetno važno i bit će stvarno jedna nova smjernica gradskoj vlasti kako dalje sa energetskom tranzicijom klimatskim promjenama, ali ćemo poslati ta mišljenja i Europskoj uniji."

Istaknuo je i neke ključne zahtjeve građana na održanoj raspravi.

"Građani su rekli da hoće da Zelena tranzicija stavi u svoje središte zdravlje ljudi. Zatim su rekli da žele proizvoditi, a ne samo trošiti energiju i zainteresirani su za takozvane energetske zajednice, zatim žele brži prelazak na obnovljive izvore energije za javni prijevoz, žele više zelene infrastrukture, parkova, biciklističkih staza, jednostavno pluća Grada da se povećaju."

Klisović je zadovoljan znanjem i interesom građana za teme zelene politike, ali i istaknuo njihove konkretne prijedloge.

"Mi smo stvarno vrlo oduševljeni interesom za ove teme i znanjem građana koji su čak i poticali neke nove oblike obnovljivih izvora energije, da se u Zagrebu počne koristi kao geotermalne vode mi znamo da su tu ispod Zagreba geotermalne vode. Dakle bilo je tu puno dobrih prijedloga koje ćemo sigurno sve razmotriti."

Sutra će se u Gradskoj skupštini održati drugi dio konferencije. Klisović je najavio brojne goste koji će sudjelovati te što će građani moći čuti od njih.

"Sutra je drugi dio konferencije kad nam dolaze uzvanici iz europskih gradova iz Europske komisije dolaze nam hrvatski gradonačelnici iz velikih hrvatskih gradova, akademska zajednica, poslovna zajednica će biti tamo, nevladine udruge, svi će oni sutra biti tamo da vidimo kako najbezbolnije prebroditi energetsku tranziciju. Kako poboljšati u stvari kvalitetu života svih nas."

Klisović smatra da je Zagreb ovom konferencijom osigurao mjesto na karti europskih gradova lidera u zelenoj tranziciji. Također, rekao je da izbori ne bi trebali biti jedina prilika da građani iznesu svoje mišljenje te istaknuo potrebu za što više ovakvih tematskih rasprava. Komentirao i kako Zagreb trenutno stoji po pitanju zelene tranzicije te je istaknuo važnost ekoloških tema u programima gradske vlasti.

"Mislim da u europskim uvjetima stojimo jako dobro. Mi smo počeli stvarno se dizati u zadnjih nekoliko godina, posebice kad je nova gradska vlast došla koja i u SDP-ovom programu i u programu Možemo energetska tranzicija, klimatske promjene imaju visoko mjesto, kao i u Europi."

nazad na vrh