Menu

Psihoterapeutica Fraisman Čobanov za MS: Posao trebamo raditi tako da na umu imamo cilj, kamo želimo stići

ZAGREB - Leadership coach i psihoterapeutica Mirta Fraisman Čobanov u današnjem Intervjuu Media servisa se osvrnula na važnost mentalnog zdravlja i objasnila kako postići dobar balans između privatnog i poslovnog života, ali i koje tehnike koristiti za suočavanje sa stresom. Također je najavila konferenciju pod nazivom "Umijeće vođenja: BodyBrain Leadership" koje će se održati u Zagrebu 23. svibnja.

U svibnju se održava Europski tjedan mentalnog zdravlja, čiji je cilj istaknuti važnost očuvanja mentalnog zdravlja u svakodnevici. U današnje vrijeme susrećemo se s brojnim izazovima, a da se kao društvo globalno suočavamo s problemima mentalnog zdravlja koji su posljedica stresa, istaknula je psihoterapeutica Fraisman Čobanov.

"Primjećujem u svojoj praksi da dolaze ljudi koji imaju problema s anksioznošću, napadajima panike i depresijom pa bih rekla da možda ne idemo u najboljem smjeru u ovom trenutku."

Stres je prisutan svakodnevno, a istaknula je naša sugovornica da je bitno osvijestiti što se događa i prepoznati što zapravo znači - zdravlje.

"Često nismo svjesni svojih stresnih reakcija. Mislimo da je normalno da nas boli glava ili želudac, bilo što u tijelu i da se ne osjećamo dobro. A zdravlje nije odsutstvo bolesti, nego da se osjećam dobro, imam energije i snage za obaveze i želje, ali da imam i unutarnje zadovoljstvo i da se osjećam sretno sama sa sobom."

Prvi znakovi stresa mogu biti fizički ili mentalni, kao što je zaboravljanje ili promjena ponašanja, a važno je primijetiti što se događa s našim tijelom i potom aktivno raditi na smanjivanju stresa. Istaknula je stoga i nekoliko tehnika koje možemo prakticirati jer pred nama su svakodnevno brojni izazovi.

"To je previše za naš živčani sustav i organizam, moramo napraviti ravnotežu i uvesti aktivnosti koje će nam smanjivati stres i pomoći da budemo bolje. Krenimo od tehnika opuštanja, da uvedemo tehnike disanja makar nekoliko puta zastati i duboko udahnuti prije stresne situacije, da pripazimo na prehranu koja jako utječe na zdravlje, da uvedemo bilo koji oblik fizičke aktivnosti..."

Pritom je bitno birati što unosimo u tijelo pa tako i kad je riječ o informacijama, osobito onima koje se tiču brojnih stresnih ili opasnih situacija koje se odvijaju oko nas.

"Prva stvar kad se probudimo, ne bih savjetovala da pročitamo najstrašnije stvari koje su se dogodile. Bolje je napraviti meditaciju, da pročitamo inspirativnu knjigu, pogledamo nešto što nam je lijepo. Sve informacije koje primamo iz vanjskog svijeta stvaraju nam stres, pogotovo ako su negativne. Da probamo selektirati što je za nas dobro, što nije i da boravimo u našem krugu utjecaja."

A kako pravilno balansirati između privatnog i poslovnog života?

"Trebamo raditi posao imajući na umu kraj odnosno kamo želimo stići. Kažu da na kraju života su dvije stvari koje su ljude činile sretnima - smisleni rad i zadovoljavajući, duboki i kvalitetni odnosi s drugim ljudima. Posao u to treba ukomponirati, a ne da posao preuzme naš život. Postaviti prioritete i osvijestiti što je važno - da je zdravlje važno, imati vremena za sebe, da je važno imati vremena za neke druge stvari da bismo dugoročno funkcionirali i da na posao ne gledamo kao na utrku na sto metara, nego kao maraton."

Bit će to neke od tema na konferenciji Umijeće vođenja: BodyBrain Leadership, kako je najavila naša sugovornica, dodavši i da će se razgovarati o tome kako kreirati radno okruženje koje omogućuje produktivnost najavivši i druge važne teme.

"Pričat ćemo o tome kako upravljati svojim mislima i emocijama kako bismo postigli vrhunske rezultate i sačuvali svoje zdravlje, kako u zdravom duhu zadržati zdravo tijelo, kako mjeriti biološku dob. Pričat ćemo o nesanici i kako njome upravljati, pričat ćemo o growth mindsetu i kako razmišljati na način da smo manje pod stresom, da postižemo rezultate i kako to primijeniti u privatnom i poslovnom životu."

Istaknula je i da će tema biti mindfulness, objasnivši i kako izgleda jedna tehnika koja pomaže boljem snu, a o kojoj će viši biti riječi na konferenciji.

"Možemo zatvoriti oči i pustiti misli da prolaze kao oblaci, a možemo kraj kreveta držati bilježnicu i sve što nas muči zapisati i ostaviti kraj kreveta i na taj način si olakšati san i poboljšati njegovu kvalitetu."

A cilj konferencije je pomoći ljudima zadržati mentalno i fizičko zdravlje, tako da i dalje ostvaruju vrhunske rezultate.

"Da približimo ljudima da je rad na sebi jako važan, rad na razvoju emocionalne inteligencije, na upravljanju sobom. Najčešće kad imamo neki problem, sami sebi stojimo na putu i mislim da je prvi korak da se maknemo sami sebi s puta. Da ljudima damo konkretne tehnike i alate kako si mogu pomoći."

nazad na vrh