Menu

Dodijeljene Zlatne kune, Plenković: Lažna je dilema zdravlje ili gospodarstvo, jednoga bez drugoga nema

ZAGREB - U zagrebačkom Westinu održana je 24. dodjela Zlatne kune Hrvatske gospodarske komore za najuspješnije srednje i male tvrtke. Nagrada je dodijeljena u osam kategorija: za mala, srednja i velika trgovačka društva, najuspješnijoj banci i društvu za osiguranje, najboljem post startup-u te za inovaciju i životno djelo.
Iza nas je godina improvizacije, preživljavanja i borbe s negativnim učincima s kojima se suočavalo gospodarstvo. No danas, ovdje imamo jednu drugu priču, onu o uspjesima, rastu, razvoju i iskorištavanju prilika, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

"Danas slavimo tvrtke koje su se istaknule sa izvrsnosti i uspjehom u 2019. godini. Unatoč općoj atmosferi, među vama imamo pojedinaca koji i u ovoj godini korone bilježe rast poslovanja za oko 40 posto. To su tvrtke koje su iskoristile prilike, prilagođavale se i spremne su za daljnji rast, najčešće na globalnom tržištu. Po uzoru na te tvrtke, i mi kao društvo danas imamo priliku napraviti velike korake naprijed", naglasio je Burilović.

Iako je za neke tvrtke godina bila kobna, mnogi su istu preživjeli, kaže Burilović i dodaje da su upravo poduzetnici pokazali kao sustav, mogu savladavati, više ili manje uspješno, najveće izazove.

"Predugo djelujemo u okruženju koje ne mazi privatni sektor i tjera ga na stalnu improvizaciju. Iskoristimo godinu pred nama da tu sposobnost improvizacije pretvorimo u jedan sustav. Vrijeme je da Hrvatsku snalažljivost, kreativnost i izvrsnost angažiramo u izgradnji stabilnog, dugoročnog i predvidivog sustava, a ne samo u savladavanju ekstremnih neprilika", poručio je Burilović.

Opasno je biti pretjerano ovisan o jednom sektoru, smatra čelnik HGK. S druge strane su nam ostale industrije pokazale da zaslužuju puno snažniju potporu društva kroz reforme i prilagodbu poslovnog okruženja kako bi bile konkurentnije, poručio je Burilović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je nominiranima i dobitnicima te poručio da će Vlada nastaviti s politikom gospodarskoga oporavka i podrške tvrtkama koje su dale snažan doprinos gospodarstvu.

"Štitimo gospodarstvo, štitimo radna mjesta, čuvamo hrvatskog poduzetnika, čuvamo hrvatskog radnika sve dok nam cjepivo ne bude dostupno i dok se ne iznađe dugoročni konsolidiran i snažan odgovor na ovu pandemiju. Lažna je dilema zdravlje ili gospodarstvo, jednoga bez drugoga nema. I upravo na tom tragu vodimo našu politiku, donosimo odluke, osluškujemo razne savjete, ali moramo čitavo vrijeme pronaći balans koji će biti ispravan i koji će omogućiti dugoročan izlazak iz krize", poručio je premijer.

Za najbolju veliku kompaniju u prošloj godini nagrađena je kompanija Vetropack straža koja je u 2019. proizvela preko milijardu boca i staklenki, od čega gotovo 73 posto otišlo na strana tržišta.

Zlatna kuna za najbolju srednju tvrtku otišla je u ruke proizvođača kompleksnih informatičkih sustava Croz, dok je za najbolju malu tvrtku nagrađena Sofa IT čija aplikacija SofaScore uživo pruža sportske rezultate na više od 30 jezika, za preko 20 milijuna korisnika.

Zlatnom kunom za najbolju banku ovjenčana je Erste banka čije digitalne aplikacije su toliko kvalitetne da koji ih koriste mnogi koji uopće nisu klijenti njihove banke, kao najbolje osiguranje nagrađeno je Adriatic osiguranje koje je prošle godine ostvarilo prihode od 765 milijuna kuna, a za najbolji post start-up izabran je Geolux čiji proizvodi se koriste za mjerenje vodostaja i protoka najvećih svjetskih rijeka te dojavljuju opasnosti od poplava.

Za svoje uspjehe u implementaciji znanstvenih otkrića u inovativne proizvode Genos je osvojio Zlatnu kunu za inovaciju, dok je Zlatna kuna za životno djelo dodijeljena Čedomilu Cesarcu koji se nakon uspješne karijere u privatnom sektoru kao dio HGK posvetio strateškom razvoju gospodarstva. Kao čelnik HGK ŽK Varaždin pokrenuo je izgradnju tamošnje Gospodarske zone iz koje je izraslo stotine tvrtki i tisuće radnih mjesta. Sve to, uz pametno korištenje EU sredstava, pretvorilo je varaždinski kraj u pravi tehnološki hub.

Posebna priznanja uručena su za promicanje gospodarstva te za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u građevinarstvu.

Suvlasnica tvrtke Astra poslovni inženjering Tajana Barančić, dugogodišnja poduzetnica i predsjednica Udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera (CISEX) kroz koju je uspješno izlobirano više zakonskih izmjena, nagrađena je za promociju gospodarstva, a priznanje za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u građevinarstvu dodijeljeno je dekanu Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepanu Lakušiću koji cijelu karijeru radi na za promicanju suradnje akademske zajednice i gospodarstva. Lakušić je dobio je brojne svjetske nagrade za inovacije u području prometne infrastrukture, a kvaliteta njegovih inovacija očituje se u sve većem transferu tehnologija i proizvoda na svjetsko tržište.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam