Menu

Direktor HUP-a Zorić za MS: Digitalizacija radija znači odmak od lokalnog prema globalnom

ZAGREB - Povodom Svjetskog rada radija u Zagrebu je u organizaciji Udruge Hrvatski radijski forum tradicionalno održan 4. Hrvatski radijski forum. Jedan od sudionika ovogodišnjeg Foruma bio je i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić koji se za Media servis osvrnuo na temu o kojoj se raspravljalo na ovogodišnjeg forumu, a to je digitalni radio. 

"Ovo je za mene pozadina onog što inače svakodnevno čujem kao radijski program. Mi obični ljudi slušamo radio postaje, ne pratimo i ne razmišljamo što se nalazi iza i kako te poruke, ta glazba, te informacije te reklame i sve što dolazi kroz eter kako dolazi k nama", poručio je Zorić u razgovoru za Media servis.

4. Hrvatski radijski forum ove godine se bavio razvojem digitalnog radija u Hrvatskoj. "Mnoge naše djelatnosti su još tradicionalne, ali radio je u tom smislu i odmaknuo prema digitalnom", smatra Zorić.

"Preko tog svemoćnog Google-a naprosto možete doći do neke stanice u New Yorku ili bilo gdje u svijetu ima ih na tisuće. To je digitalni kanal distribucije koji ljudima omogući da ono što se emitira lokalno i stvara lokalno da se može distribuirati i naravno koristiti globalno daleko od područja frekvencija na kojoj se taj program stvori", ističe Zorić.

HUP je dugogodišnji partner Udruge Hrvatski radijski forum s kojom surađuju putem Koordinacije komercijalnih radio postaja i ta je suradnja izuzetno važna za hrvatsku radijsku industriju.

"Budući da smo mi socijalni partner koji surađuje s Vladom RH i sindikatima u svim zakonodavnim procesima prije nego oni idu pred zakonodavca na izglasavanje, prije svega u tom pogledu. Možemo napraviti puno toga u javnom zagovaranju pojedinih interesa", objasnio je direktor HUP-a.

Tehnologije se mijenjaju i mijenjat će se i dalje, do sada je to išlo u prilog radiju kao medijskoj platformi jer se radio prilagođava digitalnoj budućnosti. ''Sjetite se samo video kaseta, kako su bile popularne, a više se ne proizvode'', podsjetio je Zorić.

"Danas je nešto tehnološko čudo, a sutra već nestaje. Već se treba pitati što je novo nakon digitalizacije, a što se tiče radijske industrije meni se čini da su njoj u toj transformaciji, napredovanju, jako pomogle nove tehnologije i digitalizacija".

Dok se svi nadaju i skorom oporavku hrvatskog gospodarstva i kraju pandemije koronavirusa, Zorić u ime HUP-a poručuju da u svemu ovome treba sačuvati i zdrav razum.

"Nije jednostavno nikome, prije svega psihološki, to više izdržavati, to je vidljivo na svakom koraku, treba biti majstor da se ostane normalan. Ja mislim da i mediji poput radija pomažu tome da preživljavamo. Treba te mjere relaksirati, selektivnije ih donositi i primjenjivati", zaključno je poručio Zorić nakon 4. Hrvatskog radijskog foruma u razgovoru za Media servis.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam