Menu

Hrvatska lutrija i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pomažu Petrinji

ZAGREB - U inovativnoj akciji za pomoć Petrinji, Hrvatska Lutrija i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, uspjeli su spojiti 20 osoba iz javnog života, ljubitelje kazališta i hit predstavu Revizor. Kampanjom pod nazivom "Kazalište sa srcem" prikupljat će se novac za popravak bronhoskopa i kupnju EKG aparata za potrebe Specijalne bolnice za kronične bolesti u Petrinji. Svi ljubitelji kazališta od 1. ožujka na FB stranici HNK-a svakog dana mogu licitirati za jednu od 20 poznatih osoba, a onaj ili ona koji u roku od 24 sata ponudi najvišu cijenu, te iznos uplati na poseban račun, tu će osobu izvesti 25. ožujka na izvedbu predstave "Revizor" u jednu od loža, stoji u objavi Hrvatske lutrije.
"Kazališnu scenu i Hrvatsku Lutriju povezuju neraskidive veze. Osim činjenice da je prvo kazalište u Zagrebu izgrađeno novcem od dobitka na lutriji, važno je naglasiti kako priređivanjem igara na sreću, između ostalih, Lutrija financira humanitarno djelovanje i kulturu. Upravo su ta dva područja spojena ovom akcijom", rekla je Ana Jazić voditeljica Službe za korporativne komunikacije i DOP iz Hrvatske Lutrije te naglasila kako su umjetnost i kultura dio mnogih djelatnosti koje Lutrija podržava.

"Samo u 2020. godini od sredstava Hrvatske Lutrije izdvojeno je oko 100 milijuna kuna za niz društveno korisnih projekata, a u gotovo 48 godina postojanja, za društvo, kulturu, umjetnost te ostala područja, Hrvatska Lutrija je izdvojila oko 2,5 milijardi kuna.“

Intendantica HNK-a u Zagrebu Dubravka Vrgoč istaknula je da je glavna poruka projekta kako ljudi u Petrinji niti danas, više od dva mjeseca od potresa, nisu zaboravljeni. "Hrvatsko narodno kazalište nije samo kazalište, već i centar kulturnog života u ovome gradu i šire. Ono ima i jednu iznimno važnu društvenu funkciju da pomaže ne samo našim gledateljima u ovim traumatičnim vremenima da nekako preživimo, nego i ljudima kojima je život ugrožen, a to su prije svega stanovnici Petrinje i okolice", rekla je Dubravka Vrgoč.

Sanjin Španović, direktor konzultantske tvrtke koja vodi ovaj projekt, izjavio je da nakon razrade cijele ideje, obrativši se intendantici Dubravki Vrgoč, shvatio da kuca na otvorena vrata.

"Njezina vizija kazališta za sve objedinjena je u ovom projektu. Posebno je bilo lijepo vidjeti spremnost svake od tih poznatih osoba da se pridruže projektu", ispričao je Španović.

Ovom projektu odazvala se i diva hrvatske glazbene scene Tereza Kesovija.

"Odgovoriti na potrebe drugih i pokušati im pomoći na sve načine naša je ljudska dužnost i nešto u što vjerujem čitavoga života te se tijekom svoje 60-godišnje karijere uvijek nastojim tako i ponašati. Nije uopće bilo dileme odlučiti se sudjelovati u ovoj akciji ili se ne odlučiti - ja sam uvijek odlučena. Kad je nekome nešto potrebno, ja sam tu i do kraja ću biti tu. Ponosna sam, počašćena i tronuta ovom prelijepom ljudskom gestom za ljude koji to zaslužuju. Dobro je činiti dobro", rekla je Kesovija.

U projektu sudjeluje 20 osoba iz različitih sfera hrvatskog javnog života, među kojima su Tereza Kesovija, Gabi Novak, Zoran Šprajc, Tihomir Ladišić, Boris Jokić, Joško Lokas, Ana Begić Tahiri, Nina Violić, Zlatan Zuhrić - Zuhra, Davor Gobac, Dario Šimić, Matija Đulvat, Nik Titanik, Stjepan Božić, Morana Zibar, Krešimir Međeral, Zoran Vakula, Nives Zeljković Celzijus, Domagoj Jakopović Ribafish i mnogi drugi", stoji u objavi Hrvatske lutrije.

U sklopu humanitarne akcije "Kazalište sa srcem" predstavnici Hrvatske lutrije i Hrvatskog narodnog kazališta posjetili su i bolnicu u Petrinji, a objavu iz HNK prenosimo u nastavku. "Šest bijelih kontejnera ispred improviziranog skučenog odjela sa bolesnicima koji je inače kantina svjedoči posljedicama stravičnog potresa koji je zadesio Petrinju prije dva mjeseca.

Umjesto klasične čekaonice, pacijenti na otvorenom čekaju strpljivo red za ambulantu. Glavna zgrada Specijalne bolnice za plućne bolnice u Petrinji nosi žutu oznaku, te je ovakva improvizacija neophodna kako bi se zbrinuli svi pacijenti na području Sisačko moslavačke županije. Iako su uvjeti teški, na licima doktora i medicinskih sestara i ispod maski vidi se snaga volje da i ovo prebrode. Ja stalno zabunom kažem nakon rata, umjesto nakon potresa, ali zapravo baš je kao što je bilo poslije rata. Ali izdržali smo i tada, izdržat ćemo i sada. Snažni smo i nigdje ne idemo zbog ovih ljudi, iskreno će doktorica Gordana Stjepanović, voditeljica petrinjske pulmologije dok objašnjava stanje u bolnici. Posjetili smo ih na dan početka humanitarne akcije Kazalište sa srcem kako bi im i na licu mjesta poručili najvažniju poruku ovog projekta - niste zaboravljeni.

Podsjetimo, HNK Zagreb zajedno sa Hrvatskom lutrijom pokrenuo je humanitarnu akciju u koju je uključio 20 osoba iz javnog života i sve potencijalne posjetitelje predstave Revizor da zajednički sudjeluju u skupljanju sredstava za popravak bronhoskopa, uređaja oštećenog u razornom potresu.

Doktorica Gordana Stjepanović rekla je tom prilikom kako je donacija od velike važnosti jer je bronhoskopija jedna od vodećih dijagnostičkih pretraga u pulmologiji. Mi sada na odjelu imamo četrnaest pacijenata, ali tu pretragu možemo obavljati i kroz dnevnu bolnicu. Prostor smo stvorili, njega nedostaje, ali smo dobili donacijom kontejner koji je spreman za bronhoskopiju. Nažalost, tijekom potresa je aparat uništen tako da bismo ga morali zamijeniti novim ili popravljenim, ispričala je doktorica Stjepanović koja je pokazala taj uređaj i objasnila kako on nije funkcionalan te da tjedno postoji potreba za 20-ak korištenja tog uređaja u pretragama.

Dr. Tomislav Dujmenović ravnatelj Opće bolnice dr. Ivo Pedišić Sisak pod kojom je i bolnica u Petrinji, zahvalio je na dolasku i rekao kako ovakve donacije puno znače djelatnicima i pacijentima koji na taj način dobiju poruku da nisu sami. Ono što u sisačkoj bolnici nastojimo, ne samo obnoviti, već razvijati bolnicu u Petrinji tako da se ona digne na viši nivo. Ova donacija i popravak oštećenog bronhoskopa će značiti puno da dignemo nivo ove bolnice, kazao je ravnatelj bolnice.

Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč izrazila je zadovoljstvo što središnja kulturna institucija može pomoći bolnici i ljudima na prostoru koje je zadesila ova velika tragedija. Zagrebački HNK je središnje kazalište u Hrvatskoj i osim što ima umjetničku, ima i društvenu funkciju. Mi smo svojim predstavama za vrijeme ovog iznimno teškog razdoblja koje nas je zadesilo s COVID-om i potresom, uspjeli terapeutski pomoći gledateljima. U ovom slučaju želimo i ovako pomoći ljudima na ovom prostoru. Jako smo sretni da smo danas tu i nadam se da ćemo uspjeti s ovom neobičnom akcijom skupiti novac ne za jedan, već možda i za više aparata, kazala je Vrgoč.

Ana Jazić, voditeljica Korporativnih komunikacija i Društveno odgovornog poslovanja Hrvatske lutrije je objasnila kako HNK i prvo kazalište u Zagrebu ima svoju povijest koja je vezana uz jedan dobitak na lutriji. Lutrija tradicionalno podržava i financira niz društveno korisnih djelatnosti od kojih je kultura samo jedan u nizu. Mi na ovom području imamo dvadeset i osam zaposlenika. I nadamo se i voljeli bismo i njih dovesti na predstavu da je pogledaju u Zagrebu 25.ožujka i tako da probamo, kao što je i ravnateljica rekla, uljepšati u ovim teškim trenutcima barem na kratko njihove dane, kazala je Jazić koja je doktorima i medicinskim sestrama podijelila i srećke Hrvatske lutrije kako bi se opustili u stankama svojih napornih smjena", stoji u objavi uz podsjetnik svim zainteresiranima da se mogu pridružiti ovoj akciji svaki dan na Facebook stranici Hrvatskog narodnog kazališta i licitirati za društvo jednu od 20 osoba iz javnog života s kojim bi otišli u jednu od loža na predstavu Revizor 25. ožujka u HNK Zagreb.

IBAN posebnog računa je HR1723400091511121116,

SWIFT CODE: PBZGHR2X na koji možete i mimo licitacije uplatiti donaciju.

Kao svrhu uplate upišete donacija", stoji u objavi HNK-a.

 

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam