Menu

‘Kulturne i kreativne industrije imaju golem potencijal’

ZAGREB - Važan alat u rukama onih koji štite interese komercijalne radijske industrije su konkretne brojke - one koje pokazuju važnost sektora i svih posljedica pandemijskog udara. Stoga je Udruženje europskih radija (AER) svojevremeno podržalo i izradu studiju EY-a pod nazivom ‘Obnova Europe: Kulturno i kreativno gospodarstvo prije i nakon COVID-a 19’, a koju je naručio GESAC. Luka Đurić, član Izvršnog odbora AER-a i kreativni konzultant AMM Global Instituta kaže kako su rezultati odmah predstavljeni i u Bruxellesu.

Studija objavljena početkom ove godine pokazala je da je kulturno i kreativno gospodarstvo kao cjelina izgubilo oko 31% svojih prihoda u 2020. godini.

‘Udruženje je prepoznalo važnost ovakve studije koja bi prikazala stanje prije i nakon pandemije, a ti su podaci stigli i do čelnika europskih institucija. Nama u udruženju poslužila je da u Bruxellesu ukažemo na učinke krize, s naglaskom na komercijalni radio, kako bi prava informacija stigla na adrese Europske komisije i Europarlamenta. I našim članicama pomogla je da prikažu stanje stvari na nacionalnim razinama’, kaže Luka Đurić.

Podaci koji pokazuju kako su KKI stajale prije pandemije, istodobno pokazuju da su one i značajan dio europskog rješenja za ovu krizu. Tada su činile 4,4% BDP-a EU-a i rasle brže od prosjeka.

‘Putem AER-a na EU razini, a u Hrvatskoj i putem AMM Global Instituta kontinuirano ukazujemo na značaj sektora. Još uvijek se neki iznenade kad, primjerice, pogledaju brojeve o zaposlenima po pojedinim sektorima.’

Na kraju 2019. KKI su zapošljavale više od 7.6 milijuna ljudi u EU, a od 2013. otvorile su oko 700 tisuća novih radnih mjesta. U 2019. je 69% ukupnih prihoda KKI u EU ostvareno u pet najvećih zemalja EU-28, ali najjači rast je ostvaren u zemljama srednje i istočne Europe. ‘Veliki doprinos sektora europskom gospodarstvu je neupitan, a unatoč izazovima s kojima se sada nosi ima golem potencijal s kojim valja računati’, podcrtava Đurić.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam