×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 2085

Menu

Procvat hrvatske IT industrije u jeku globalne pandemije

ZAGREB - Gotovo 28 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, preko 34 tisuće zaposlenih i plaća 60% viša od prosječne neto plaće u Hrvatskoj - to je slika hrvatske IT industrije.

Prema analizi koju je izradila Hrvatska gospodarska komora, IT sektor zabilježio je značajan rast i za vrijeme pandemije koronavirusa. Predsjednik udruženja za IT u HGK Goran Mrvoš rekao je kako Hrvatska može puno naučiti od IT sektora, pogotovo u jeku pojačane digitalizacije.

"Društvo može puno učiti od IT-ja, a IT može puno pomoći društvu da se ta transformacija napravi dobro i kvalitetno. Naravno, u interesu nam je da taj novac koji nam sada dolazi kao pomoć u ovoj situaciji u čim većem dijelu i ostane ovdje. Znači da tvrtke koje djeluju u Hrvatskoj i koje imaju rješenja za neke probleme pomognu društvu s tim rješenjima, pomognu gospodarstvu i svima u okruženju Hrvatske ne bi li taj novac na najbolji mogući način bio utrošen", rekao je Mrvoš.

Rad od kuće, online nastava i narudžbe namirnica preko interneta - digitalne tehnologije postale su ključan dio našeg svakodnevnog života tijekom pandemije. Upravo su u tom periodu IT tvrtke zabilježile značajan rast, a najveći se dogodio u Gradu Zagrebu, Istarskoj i Zagrebačkoj županiji. Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat.

"Može se reći da je kriza omogućila poslovnu transformaciju u okvirima nove realnosti. Digitalne tehnologije postale su nužan alat za razvoj i održivost poduzeća. Zbog toga je jasno kako je IT industrija bila jedna od rijetkih koja je u pandemijskoj 2020. godini ostvarila rast i to od 3%", rekao je Horvat.

Hrvatska gospodarska komora IT sektoru u 2022. godini predviđa više od 34 milijarde kuna prihoda. S rastom zaposlenih od gotovo 6% i preko 700 milijuna eura vrijednih usluga izvezenih na strana tržišta, ovaj brzorastući sektor svakako je vrijedan doprinos hrvatskom gospodarskom napretku.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam