Menu

Digitalna poljoprivreda u fokusu transformacije hrvatske poljoprivrede

ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je otvorila treće izdanje konferencije Digitalna poljoprivreda pod motom ˝Inspiriramo poljoprivredu". " Ministarstvo poljoprivrede sa svojim projektima već se nalazi u digitalnoj transformaciji koje će završiti do 2025. godine", poručila je Vučković.
Ministrica je istaknula kako je najvažniji proces prikupljanje podataka koje želimo da budu dostupni hrvatskoj poljoprivrednoj zajednici. Najveći izazov predstavlja transformacija poljoprivredne zajednice i rast mladih poljoprivrednika u sljedećem razdoblju. 

Na konferenciji koja je bila podijeljena na četiri tematska sklopa govorio je i državni tajnik Zdravko Tušek na temu Inovacije u poljoprivredi od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, a konferenciju su obilježila i predavanja predstavnika iz Češke Republike, Republike Slovenije, Talijanske Republike i Republike Austrija koji predstavljaju svoja pametna digitalna rješenja.

 ˝Digitalna poljoprivreda u Hrvatskoj nalazi se pred velikim izazovima prije svega, reformi akademske zajednice i edukacije na ovom području. Bit će potrebna sinergija u stvaranju nove edukativne politike između znanja koje posjeduju oni koji se bave programiranjem, poljoprivrednika i znanstvenika da bi se izrodila pravi smjer za nove generacije mladih poljoprivrednika. Pametna sela koja će biti usko povezana s rješenjima umjetne inteligencije predstavljat će i učinkovitost i budućnost poljoprivrede. Poticaji održavaju hrvatsku poljoprivredu, daju joj mogućnosti, međutim njezin opstanak ovisi o razvoju" poručio je Danijel Koletić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije ˝Digitalna poljoprivreda˝

Na panelu pod nazivom ˝Mladi poljoprivrednici i digitalna poljoprivreda- „potrebe i izazovi˝ mladi će poljoprivrednici govoriti o potrebama i razvoju digitalne poljoprivrede. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i pod organizacijom Agencije Apriori World i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Centra za podršku studentima i karijerno savjetovanje kojeg vodi Aleksandra Gečević.

Zbog epidemioloških mjera konferencija je u hibridnom obliku, uživo ju prati 40-ak studenata Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ali i Fakulteta Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te se 237 sudionika prijavilo se za online praćenje konferencije.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam