Menu

Digitalizacija i kontrola opskrbnih lanaca ključ uspjeha tvrtki koje posluju s Njemačkom

ZAGREB - Predstavnici Hrvatske gospodarske komore sastali su se s njemačkim gospodarskim izaslanstvom na čelu s Odborom njemačkog gospodarstva za istočnu Europu (Ost-Ausschluss) i Udruge za upravljanje lancem opskrbe, nabavu i logistiku (BME). Glavne teme razgovora bile su jačanje hrvatsko-njemačkih odnosa i utjecaj recentnih globalnih događanja na gospodarstvo.
Potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš uvodno je istaknuo kako već postoji dosta zajedničkih projekata hrvatsko-njemačkih tvrtki, ali da je njihova implementacija ključ.

„HGK je sve više orijentirana na tržište, ključne teme za nas su digitalizacija i internacionalizacija. Njemačke institucije će nam u tome biti važni partneri, nadam se na obostranu dobit. Uz poznata strateška područja poput industrije i energetike, važno je potaknuti i investicije malih i srednjih poduzeća. Danas smo u turbulentnim vremenima, naše tvrtke se susreću s brojnim izazovima na dnevnoj bazi zbog konflikta Rusije i Ukrajine. Nadamo se mirnom rješenju, ali sada je nužno pomagati poduzetnicima na državnoj razini“, naglasio je Radoš.

Izvršni direktor Ost-Ausschlussa (OA) Michael Harms pohvalio je suradnju s HGK, kao i transformaciju Komore prema tržištu, a Olaf Holzgrefe iz BME-a kazao je kako u posljednjih desetak godina svjedoči brzoj profesionalizaciji i razvoju hrvatskih kompanija. „Kompanija koje sudjeluju u radu s nama nema mnogo u brojčanom pogledu, ali su jako kvalitetne. Najveća potreba naših tvrtki je diversifikacija, to nam je pokazala pandemija, kao i ulaganje u ljude. Opskrbni lanci se zatvaraju i mijenjaju, Njemačka je donijela zakon prema kojem tvrtke moraju biti odgovorne za svoje opskrbne lance od početka do kraja, a one koje to mogu dokazati bit će u velikoj prednosti na njemačkom tržištu, ali i na razini EU-a“, izjavio je Holzgrefe, poručivši tvrtkama da ulažu u digitalizaciju procesa danas jer sutra neće imati posla.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam