Menu

HNB: Dug opće države na kraju 2021. smanjen na 79,8% BDP-a

ZAGREB - HNB je izvijestio da se dug opće države na kraju 2021.godine smanjio na 79,8% BDP te je objasnio da je takvo smanjenje nastalo zbog rasta BDP tijekom protekle godine unatoč rastu duga opće države. Priopćenje HNB-a prenosimo u nastavku:
"Ukupni dug opće države na kraju prosinca 2021. iznosio je 79,8% BDP-a, dok je na kraju 2020. taj udio iznosio 87,3%, što je smanjenje od 7,5 postotnih bodova na godišnjoj razini, ali i smanjenje od 2,9 postotnih bodova u odnosu na prethodno tromjesečje, kada je ovaj udio iznosio 82,7%, navodi se u novom Statističkom priopćenju o dugu opće države.

Ukupno stanje konsolidiranog duga svih podsektora opće države na kraju prosinca 2021. iznosilo je 343,6 milijardi kuna pa je u odnosu na kraj rujna 2021. ostvaren blagi pad od 1,7 milijardi kuna (ili 0,5%), a u odnosu na kraj prošle godine taj je dug veći za 13,2 milijardi kuna (ili 4%). Unatoč rastu duga opće države, zbog značajnijeg rasta bruto domaćeg proizvoda tijekom protekle godine, udio duga opće države u odnosu na BDP se tijekom 2021. godine smanjio.

Prirast duga na godišnjoj razini uzrokovan je ponajprije rastom inozemnog duga za 10,7 milijardi kuna (ili 10,1%), ali i porastom unutarnjeg duga za 2,5 milijardi kuna (ili 1,1%). U odnosu na prethodno tromjesečje inozemni dug ostao je gotovo nepromijenjen, a unutarnji dug se smanjio za 1,7 milijardi kuna (ili 0,7%)", stoji u priopćenju HNB-a.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam