Menu

HNB: Smanjenje kamatnih stopa olakšava zaduživanje malih i srednjih poduzeća

ZAGREB - Hrvatska narodna banka izvijestila je o rezultatima trećeg kruga Ankete koju provodi u suradnji s Ipsos agencijom. Priopćenje HNB-a prenosimo u nastavku.
"Rezultati aktualnoga trećega kruga Ankete o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća, koju provodi Hrvatska narodna banka u suradnji s Ipsos agencijom, pokazuju da je višegodišnji trend smanjivanja kamatnih stopa olakšao mogućnost zaduživanja hrvatskih malih i srednjih poduzeća kod banaka, što je rezultiralo i blagim povećanjem zatraženih iznosa kredita.

Međutim, najveća prepreka poslovanju malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj i nadalje je nepovoljno institucionalno i poslovno okružje. S druge strane, europska mala i srednja poduzeća u mnogo manjoj mjeri doživljavaju institucionalno i poslovno okružje kao prepreku poslovanju, a kao najveću prepreku poslovanju navode raspoloživost stručnjaka ili iskusnih upravitelja. Glede stupnja realizacije zahtjeva za dobivanje kredita, kretanja u EU-u slična su hrvatskima, dok su kašnjenja u plaćanjima u EU-u manje prisutna nego u Hrvatskoj. Anketa o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća istražuje financijske potrebe i prepreke s kojima se susreću mala i srednja poduzeća.

Ta poduzeća ključni su nositelj zaposlenosti, inovacija i investicija, pa su saznanja o njihovoj financijskoj situaciji i planovima izrazito važna za središnju banku i nositelje ekonomske politike općenito. Iako je anketa usmjerena na mala i srednja poduzeća, sudjeluju i odabrana velika poduzeća kako bi se rezultati mogli usporediti. HNB je u 2021. proveo treći krug Ankete o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća, pri čemu je anketirano oko 1200 slučajno odabranih malih i srednjih te stotinjak velikih poduzeća za usporedbu. Poduzeća iz uzorka odgovarala su na pitanja o poslovnom okružju, pokazateljima poslovanja, načinima i uvjetima financiranja te projekcijama rasta", stoji u priopćenju HNB-a.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam