Menu

‘Štorije o‘vinima‘: Splićani i njihovi gosti imat će jedinstvenu priliku kušati

SPLIT - Splićani i njihovi gosti od sutra u 18 sati imaju priliku otići na nezaboravno vinsko putovanje kroz vrijeme.
Na Peškariji počinje manifestacija 'Štorije o'vinima', u sklopu prvog Mjeseca gastronomije, u organizaciji splitske Turističke zajednice i Grada Splita. Dalmatinski vinari predstavit će vina autohtonih i gotovo zaboravljenih sorti, teško dostupnih u komercijalnoj ponudi, a moći će se degustirati i kupiti po festivalskim cijenama.

“Drago nam je što ćemo u Splitu, u posebnom okruženju splitske Peškarije, na manifestaciji Štorije o’ vinima ugostiti domaće vinare, uljare i OPG-ove. Ujedno ćemo imati priliku kušati vina kao i njihove proizvode, pršut, sir i soparnik. Ponosni smo na njih, njihove napore i rad. Poradit ćemo na njihovoj prepoznatljivosti i napraviti sve da svoje proizvode što bolje plasiraju na tržištu, a sve kako bi i dalje ostali nesalomljivi čuvari ognjišta i polja, a s tim i naše dalmatinske tradicije” - kazala je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita.

Na ovoj će se bogatoj vinskoj manifestaciji predstaviti vinari s dalmatinskog područja, Omiša, Kaštela i Vrgorca. Na manifestaciji će sutra sudjelovati Turistička zajednica općine Marine u pratnji uljara - PZ Marina i OPG Rinčić, kao i KUD-a Andrija Matijaš Pauk. Ostale turističke zajednice će svoje proizvode predstavljati u sljedećim danima održavanja manifestacije Štorije o’vinima, 15. listopada (subota) kao i sljedećeg vikenda, 21. i 22. listopada (petak i subota) te ih uveličati kulturno-umjetničkim programima. Svi koji dođu na ovu manifestaciju moći će osim vina i ulja kušati i druge dalmatinske delicije, domaći pršut, sir i soparnik. Na jednom mjestu će se okupiti niz domaćih OPG-ova s originalnim dalmatinskim proizvodima koji će se moći degustirati i kupiti po posebnim festivalskim cijenama.

Posebnost ove manifestacije je u tome što će vinari s dalmatinskog područja predstavljati vina autohtonih i skoro zaboravljenih sorti dalmatinskoga kraja. Tom prilikom moći će se degustirati vina napravljena od sorti tribidrag, kaštelanski crljenak, zlatarica vrgorska, plavca malog, grka, zlatarice blatske i još mnogo drugih vina koja je skoro nemoguće naći u komercijalnoj ponudi. Ivan Kovač-Matela je vinogradar i vinar iz Kaštel Sućurca koji će specijalno za ovu priliku predstaviti nekoliko vrsta svojih vina. Crna vina napravljena su od autohtonih kaštelanskih sorti kaštelanskog crljenka, babice kaštelanske i glavinuše, kao i plavca malog. Bit će i bijelih vina, a posebnost će svakako, uz maraštinu, pošip i kaštelanski opol, biti i vino napravljeno od autohtone kaštelanske sorte - vlaška.

“Vina koja će posjetitelji moći kušati na splitskoj Peškariji unikatna su po tome što su sva napravljena na divljim kvascima te su ista rađena tradicionalnom tehnologijom držanja na dropu 20-ak dana. Kaštelansko crno vino, cuvee, napravljeno je od osam autohtonih kaštelanskih sorti i slovi za vino posebnog okusa. Za one koji ne znaju, Kaštela su vinorodno područje s najviše autohtonih sorti, stoga i bogata vinima posebnih mirisa i okusa. Uostalom, najbolje je doći u petak na splitsku Peškariju i kušati!” - poziva Ivan Kovač - Matela sve na degustaciju vina.

Nikša Mimica vinogradar je i vlasnik obiteljske vinarije Mimica. Vinarija Mimica svoj posao gradi na tristoljetnoj obiteljskoj tradiciji. U vinogradima koji se nalaze s južne i sjeverne strane Omiške Dinare imaju oko 25 000 trsa. Radi se o starim autohtonim sortama među kojima dominira pribidrag odnosno tribidrag u svijetu poznatiji kao zinfandel, a čiji pisani zapisi datiraju unatrag 500 godina. Bit će predstavljena i druga vina napravljena od domaćih sorti, okatac, ninčuša i muškat ruža omiška.

“Vino je užitne kakvoće, intezivne rubin crvene boje i širokog složenog bukea voćnosti s aromama suhe šljive i džema od bobičastog voća, s notama crne čokolade, kave i vanilije. Njegovano je i dozrijevano 12 mjeseci u hrastovim bačvama. Vino je to izuzetne elegancije i koncentracije. Valjani je to razlog da vinoljupci dođu na Peškariju i uživaju u vinu kakvo se nekad pilo na ovim prostorima” - kaže Nikša Mimica.

Cijela paleta dobrih vinskih okusa i mirisa, domaća dalmatinska hrana i maslinova ulja razlozi su zbog kojih će manifestaciju Štorije o’vinima posjetiti i brojni poznati Splićani. Svi će doći dati podršku vinarima kako bi stare autohtone sorte u vinogradima zaživjele te se održale i za buduće generacije. Sva će se vina točiti i posluživati na čaše kako bi svi mogli degustirati i uživati u raritetnim vinima, uglavnom napravljenih od dalmatinskih autohtonih sorti. Zasigurno će manifestacija Štorije o’ vinima građanima podići svijest o vrijednostima i kakvoći domaćih vina te ih popularizirali u javnosti, ne samo kod kuće, već i u svijetu. Na manifestaciji će se dijeliti i posebna brošura na hrvatskom i engleskom jeziku. U njoj će biti sadržan popis svih vinara, njihovi kontakti te opis sorti od kojih su vina napravljena. Tako će svi oni koji požele popiti čašicu domaćeg vina i van manifestacije moći i dalje biti u izravnom kontaktu s vinarima.

Manifestacija Štorije o’vinima organizira se u sklopu prvog Mjeseca gastronomije - Štorije o’spize tako da ćete nakon kušanja vina i domaćih dalmatinskih delicija još poneki gastro užitak moći potražiti i u nekom od 20-ak restorana diljem grada. Njihovi chefovi za vas pripremaju bogate mediteranske menije u kojima možete uživati sve do kraja listopada po povoljnijim cijenama.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam