Menu

Manifestacija Future in Tourism najavljuje nove trendove u turizmu

SPLIT - Pod okriljem Turističko-ugostiteljske škole i partnerskih škola u Splitu sutra započinje vrlo dinamična trodnevna manifestacija - Future in tourism. Prvi dan otvorenja manifestacije bit će edukativno-zabavnog karaktera, a otvorenju će s početkom u 10 sati prisustvovati predstavnici županije, Stipe Čogelja - dožupan, Tomislav Đonlić - pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, predstavnik grada - dogradonačelnik Bojan Ivošević te Alijana Vukšić - direktorica Turističke zajednice grada Splita.
“Stav Splitsko - dalmatinske županije (SDŽ) kao strateškog partnera u Projektu uspostave RCK je da su razmjena iskustva i primjeri dobre prakse najbolji načini kojima škole mogu unaprijediti svoj rad, pružiti bolju edukaciju svojim učenicima te postati atraktivnije za upis” - kazao je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko - dalmatinske županije.

Turističko - ugostiteljska škola iz Splita u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva izdvojila je nekoliko ključnih aktivnosti na koje bi se u budućnosti trebalo fokusirati. Poboljšanju kompetencije učenika, podizanju razine stručnosti i kreativnost strukovnih nastavnika i mentora u gospodarstvu, mogućnostima zapošljavanja u struci i nastavak obrazovanja na srodnim studijima te promociju zanimanja usmjerenu na učenike osnovnih škola.

“Na temelju ovakvih zaključaka i u želji da se u javnosti podigne svijest o turističkim zanimanjima nastala je ideja da se na nivou naše Turističko-ugostiteljske škole kao regionalnog centra kompetentnosti (FitSplit RCK) organizira trodnevna manifestacija Future in Tourism. Svaka od tri manifestacije ima za cilj graditi bolju i održiviju turističku budućnost grada Splita, ali i hrvatskog turizma u cijelosti. Naši partneri u manifestaciji su srednje škola Bol - Brač, Braća Radić iz Kaštela i Blaž Jurjev Trogiranin iz Trogira”, kazala je Andrea Bilandžić ispred Turističko-ugostiteljske škole Split, ujedno i voditeljica promidžbe i vidljivosti RCK Split. Future in Tourism se održava u sklopu 1. Mjeseca gastronomije - Štorije o’ spize koju zajedno organiziraju Grad Split i Turistička zajednica grada Splita.

Alijana Vukšić, direktorica TZ Split za ovu je prigodu kazala da je izuzetno ponosna na uspješnu dugogodišnju suradnju između Turističke zajednice i Turističko - ugostiteljske škole te dodala: “Sigurna sam da ćemo odraditi još mnogo zajedničkih projekata na dobrobit našeg grada.”

Prva manifestacije, Dan otvorenih vrata, naziva Kad narastem bit ću...Chef održat će se na Prokurativama, 22. listopada s početkom u 10 sati. U sklopu ovog događaja Prokurative će mirisati zavodljivim jelima, a pripremat će ih učenici Turističko -ugostiteljske škole i partnerskih škola uz mentorstvo poznatih chefova, Hrvoja Zirojevića iz restorana Dvor, Ivice Katića iz hotela Ambasador, Gorane Milakovića - Missy B. i Ivana Temšića, pobjednika Masterchefa 2021. U izradi koktela učenike će pratiti najbolji hrvatski i svjetski barmen Jure Vojković iz Antique sushi bar Split.

Učenicima je ovo izuzetna prilika da svojim sugrađanima i pristiglim gostima prezentiraju stečena ugostiteljska znanja i vještine. Pripremljena jela i kokteli moći će se degustirati, a sve uz dobru pjesmu i zabavu koju će dodatno užariti plesni studio Clique. Druga dva dana, 24.-25. listopada, program će se održati u multimedijalnoj dvorani Tehnološkog parka Spinit (A.G. Matoša 56) s početkom u 10 h. Tu će se učenici moći direktno upoznati s potencijalnim poslodavcima i predstavnicima visokog obrazovanja. Cilj je da preko diskusija na okruglim stolovima i panel raspravama što bolje razumiju vlastite mogućnosti te razluče žele li nastaviti školovanje ili se po završetku srednje škole uključiti u realni sektor.

Drugi dan manifestacije, 24. listopada odnosi se na Dan karijera naziva Danas mentori... sutra poslodavci. Ovaj dio programa namijenjen je učenicima koji izlaze na tržište rada i poslodavcima. Kako bi komunikacija među zainteresiranima bila što uspješnija održat će se okrugli stol i panel rasprava. Na njima će sudjelovati predstavnici lokalne uprave, poslodavci i posrednici pri zapošljavanju. Oni će učenicima završnih razreda turističko-ugostiteljske škole, učenicima partnerskih škola, polaznicima cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih koji izlaze na tržište rada ujedno prezentirati svoj rad i podijeliti znanja iz prakse. Predstavit će se program i o stipendiranju učenika o čemu će govoriti predstavnici Ministarstva turizma.

“Naša djeca su naša budućnost! Bez novih mladih ljudi željnih izazova, spremnih naporno raditi, stalno učiti i napredovati ne možemo govoriti o razvoju bilo kojeg sektora u gospodarstvu, a pogotovo ne ugostiteljstva”, mišljenja je Ivan Kuret, vodeći čovjek heritage hotela Martinis Marchi u Maslinici na otoku Šolti i jedan od partnera RCK.

Treći dan, 25. listopada, odnosi se na Dan obrazovanja s naglaskom na osvrt i budućnost splitske gastronomije i restoraterstva, a naziva se Ključ za pravi odabir studija. Bit će održan okrugli stol i panel rasprava sa stručnjacima iz područja obrazovanja.

Ovaj dio programa namijenjen je prezentacijama visokih učilišta i mogućnostima vertikalne prohodnosti u obrazovanju. Predstavnici visokih učilišta svoje će programe prezentirati učenicima i odraslima koji imaju namjeru nastaviti obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.

“U sinergiji s turističkim gospodarstvom, visokim obrazovanjem i ostalim partnerima moderniziramo i unapređujemo kompetencije učenika i polaznika programa cjeloživotnog učenja naših škola. Mišljenja smo da na taj način turistički proizvod Republike Hrvatske činimo održivijim i konkurentnijim što će još više doći do izražaja početkom 2024. godine kada bi trebala biti gotova naša nova škola. To će biti moderno opremljen prostor u kojem će se izvoditi novo razvijeni kurikulumi i kontrolirana praktična nastava u akademisu, a to podrazumijeva postojanje školskog hotela s dva restorana. Tada će se u pravom smislu riječi učenje temeljiti na praktičnom radu”, kazao je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole u Splitu.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam