Menu

Hrvatska svrstana u vrh parodontološke medicine, prof. Božić postao predsjednik EFP-a

HELSINGOR - Na Skupštini Europske federacije za parodontologiju predsjednik Hrvatskog parodontološkog društva, izv. prof. dr. sc. Darko Božić, dr. med. dent. specijalist parodontolog imenovan je u danskom Helsingoru predsjednikom Europske federacije za parodontologiju (EFP), čime se Hrvatsku svrstava u sam vrh parodontološke medicine.
"Parodontitis nije neizlječiva bolest. Moj osobni fokus djelovanja je primjena novih tehnologija u terapiji pacijenata, naročito faktora rasta koji značajno pomažu u terapiji, jer mi danas možemo uspješno rekonstruirati tkivo koje su pacijenti izgubili zbog parodontitisa", poručuje profesor Darko Božić koji kroz cijelu svoju karijeru profesionalno i odgovorno progovara o parodontitisu, njegovim uzrocima, zabludama i liječenju, pranju zuba i oralnoj higijeni.

Parodontitis, kao kronična bolest usne šupljine, nije bolest starih ljudi. Podaci u Hrvatskoj pokazuju da prosječni 12-godišnjak ima i do čak 4 pokvarena ili izvađena zuba, a po dentalnom zdravlju smo pri samom dnu u Europskoj uniji. Sustavna edukacija na svim razinama, od vrtića, škole i roditelja je ključna, a zdrave navike važno je usvajati već u najranijoj dobi.

Parodontitis je 6. kronična bolest u svijetu, od koje boluje čak 800 milijuna ljudi, a kod 80 posto ljudi se primjećuje krvarenje zubnog mesa. U početnoj fazi bolest napreduje polako i neprimjetno, a krvarenje zubnog mesa može biti prvi znak parodontitisa. Rješenje je pravilna oralna higijena, četkanje i podizanje svijesti o važnosti preventivnih pregleda koji bi, prema mišljenju stručnjaka, trebali postati dio Nacionalne strategije.

Europski dan parodontologije i parodontitisa obilježava se 12. svibnja, povodom osnutka Europske federacije za parodontologiju (EFP), a o ovogodišnji slogan Dana parodontolnog zdravlja glasi „Zdrave desni vam dobro stoje! Čuvajte ih“!

Izv. prof. dr. sc. Darko Božić, dr. med. dent. specijalist parodontolog je u svojoj dugogodišnjoj bogatoj profesionalnoj karijeri liječio više od 10 000 pacijenata. Ključno područje rada i klinički fokus mu je terapija uznapredovalih parodontoloških bolesti, rekonstrukcija mekih tkiva i kosti, u cilju zadržavanja i zdravlja zubi. Izvanredni je profesor na Zavodu za parodontologiju Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje radi od 2001. godine. Također, sudjeluje na poslijediplomskoj nastavi na Stomatološkom i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam