Menu

5000 Šumoboraca posadilo 100,000 sadnica u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING

ZAGREB - U godinu i pol dana trajanja projekta volonteri Šumoborci održali su 56 akcija pošumljavanja, a nakon završetka proljetnog ciklusa sadnje nove akcije kreću na jesen. Priopćenje Saveza izviđača Hrvatske prenosimo u cijelosti.
"U čak 56 akcija pošumljavanja koje su u posljednjih godinu i pol dana održane u sklopu projekta CO2MPENSATING BY PLANTING, prvog hrvatskog i regionalnog programa za nadoknadu emisija CO2 sadnjom stabala, sudjelovalo je više od 5000 volontera, simbolično nazvanih Šumoborci. Na ukupno 13 lokacija u Hrvatskoj Šumoborci su posadili preko 100,000 novih sadnica, najvećim dijelom hrasta lužnjaka, a pošumljavana su područja gdje su šumske sastojine dijelom ili u potpunosti uništene djelovanjem klimatskih promjena.

Projekt se održava u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskih šuma i agencije HEARTH te uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Veleposlanstva SAD-a i Veleposlanstva Kanade.

Upravo je veleposlanik Kanade, Nj.E., gospodin Alan Bowman, zajedno sa svojim suradnicima iz veleposlanstva, sudjelovao na posljednjoj proljetnoj akciji sadnje održanoj ovoga ponedjeljka u Perjasici u općini Barilović. U ovoj, 56. po redu akciji pošumljavanja, uz veleposlanika sudjelovali su i volonteri Saveza izviđača Hrvatske, šumari Hrvatskih šuma iz šumarije Duga Resa, učenici i nastavnici Drvodjeljske škole iz Zagreba te zaposlenici tvrtke Pepco, koji je poslovni partner projekta. Zajedno su posadili čak 2000 novih sadnica hrasta lužnjaka i kitnjaka kojom prigodom je veleposlanik Bowman izjavio: „Sadnja stabala iznimno je bitna za prirodu i za borbu protiv klimatskih promjena i jako sam sretan što veleposlanstvo Kanade podržava ovaj projekt. Ovdje sam s cijelim našim timom iz veleposlanstva te smo, usprkos kiši koja danas pomalo pada, sretni što ćemo ovom sadnjom nadoknaditi dio naših emisija CO2 i pomoći u stvaranju nove šume. Uvijek naglašavamo da sama sadnja stabala nije dovoljna, trebamo smanjivati naše emisije CO2, a za onaj dio koji ne možemo dovoljno smanjiti, postoje načini poput ovog da se dio emisija nadoknadi. Zahvaljujem se izviđačima, Hrvatskim šumama i HEARTH-u, kao i svim uključenim partnerima, što se trude smanjiti negativne učinke klimatske krize.“

Iako je ovo bila posljednja akcija pošumljavanja u ovom proljetnom ciklusu, akcije se nastavljaju već na jesen, a u planu organizatora je proširiti akcije u gotovo sve dijelove Hrvatske, tamo gdje za time postoji potreba i mogućnost provedbe. A da za sudjelovanjem u projektu i akcijama pošumljavanja postoji sve veći interes, potvrđuju nam i iz Saveza izviđača Hrvatske, koji su s partnerima pokrenuli čitav projekt.

„Upravo smo s ovom zadnjom akcijom prešli brojku od 5000 volontera Šumoboraca, konkretno do sada je sudjelovalo 5010 volontera koji su se osobno uključili u akcije pošumljavanja te na taj način pomogli u obnovi šuma, ali i dijelom neutralizirali vlastiti ugljični otisak. Najvećim dijelom volontirali su naši izviđači i učenici i nastavnici osnovnih i srednjih škola. Do sada nam se pridružilo više od 30 škola, a neke od njih su već sudjelovale po 2-3 puta na akcijama pošumljavanja. Učenicima je to odlično iskustvo i sigurni smo da su sretni što na taj način mogu i osobno učiniti nešto dobro za prirodu. Veliku pomoć u svakoj akciji pružaju nam naši partneri iz Hrvatskih šuma koji se u održavanju i uzgoju šuma suočavaju sa sve većim problemima koje uzrokuju klimatske promjene - od novih stranih nametnika i štetnika do sve češćih vjetroloma i vjetroizvala koje nastaju kao posljedica sve učestalijih vremenskih ekstrema. Sudjelovanje ovako velikog broja volontera u akcijama pošumljavanja stoga je još bitnije kako bismo osvijestili što širu javnost o problemima s kojima se priroda i naše šume suočavaju. Uz akcije pošumljavanja za škole organiziramo i edukacije o zaštiti prirode, važnosti šuma i učincima klimatske krize. Svakodnevno nam se javljaju nove škole i druge institucije i firme koje se žele uključiti tako da planiramo širiti projekt u sve više krajeva Hrvatske.„ - izjavio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator projekta.

O tome kako se kompanije mogu uključiti u projekt te time nadoknaditi dio svojih emisija CO2 više nam je rekao Igor Mladinović, direktor agencije HEARTH, jednog od organizatora projekta CO2MPENSATING BY PLANTING:

„HEARTH je prva i jedina hrvatska i regionalna agencija koja se isključivo bavi projektima društveno odgovornog poslovanja pa ne čudi da smo s partnerima pokrenuli i prvi hrvatski program za nadoknadu emisija CO2 sadnjom stabala. Smatramo da je izuzetno bitno da se upravo poslovni sektor uključuje u ovakve projekte jer oni koji više doprinose stvaranju emisija CO2 trebaju više i vraćati prirodi te poslovanje usmjeravati u smjeru društvene i okolišne odgovornosti. Do sada smo kroz ovaj projekt ostvarili suradnju s već 20-ak poslovnih partnera koji na ovaj način djelomično nadoknađuju svoje buduće emisije CO2 čime ujedno pokazuju i svoju odgovornost prema okruženju u kojem posluju. Drago nam je i da nam se veliki broj zaposlenika poslovnih partnera pridružuje u akcijama pošumljavanja. Interes je sve veći i gotovo svakodnevno dobivamo nove upite kako se uključiti. Bitno je naglasiti da je ovo neprofitni projekt te da se sudjelovanjem poslovnih partnera omogućavaju besplatne aktivnosti za sve škole i učenike koji sudjeluju u projektu.“ - zaključio je Mladinović."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam