Menu

Pliva nagrađena Zlatnim ključem kao najbolji veliki izvoznik

ZAGERB - Pliva je najbolji veliki izvoznik u Hrvatskoj u prošloj 2022. godini. Ova hrvatska kompanija je na 18. Konvenciji hrvatskih izvoznika dobila nagradu 'Zlatni ključ' koju je preuzeo predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan.

''Ponosni smo jer je 2022. godina zapravo bila izazovna i naravno zbog svih izazova, rastućih troškova, ova nagrada možda ima i neko posebno značenje svima nama. Ovo je i obveza svima nama da nastavimo dokazivati da hrvatska poduzeća mogu biti pouzdan partner gospodarstvima širom svijeta. Hvala vam još jednom u ime svih nagrađenih i nominiranih''.

Najbolji srednji izvoznik u prošloj godini bila je tvrtka Aquafilcro, a 'Zlatni ključ' kao najbolji mali i mirko izvoznik dobila je tvrtka Photomath. Uoči dodjele nagrada predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Davor Baković ukazao je na četiri najveća izazova, odnosno trenda s kojima se suočavaju izvoznici - klimatske promjene, multipolarni svijet, nove tehnologije i demografska kretanja.

''Demografske činjenice reflektirat će se na cjelokupnu ekonomiju, u to nema sumnje'', istaknuo je Baković:

''Promijenit će se slika radne snage, upravo snaga radne snage. Starenje i migracije utjecat će na brzinu prihvaćanja novih tehnologija, na hrabrost poduzetnika i neka spremnost na poslovni rizik, naravno na opterećenje zdravstva, na kompletnu kulturu, na ukupno naša očekivanja, ne samo biznisa, nego cijelog života. Demografske posljedice zapravo će imati puno veći i kompleksniji utjecaj na našoj ekonomiju, ne samo kako sam na početku rekao, na manjak radne snage''.

Ministar gospodarstva Davor Filipović podsjetio je da je Hrvatska ove godine ostvarila dva cilja - ulazak u Schengen i eurozonu od čega veliku korist imaju upravo izvoznici.

''Oko 75 posto ukupne trgovine RH unutar schengenskog prostora'', naglasio je ministar.

''Jasna je koliko se ulaskom u ovaj prostor olakšava poslovanje, ubrzava protok robe, ulaskom eura zonu eliminira valutni rizik. Sve to najbolje znate i sami jer upravo vi poslujete na europskim tržištima i predstavljate vitalan, dinamičan i nadprosječan segment hrvatskog gospodarstva. To govore vaša ulaganje u razvoj, ulaganja u ljude i to sve potvrđuju ostvarene stope rasta i prihoda, a u konačnici i dobiti''.
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam