Menu

Dekan privatnog fakulteta za MS: Hrvatska nije konkurentna u privlačenju visokoobrazovanih radnika

ZAGREB - Osnovno i srednjoškolaca i ove je godine manje, a slična situacija je, čini se, i u visokom obrazovanju. Naime, nakon ljetnog upisnog roka na fakultetima je ostalo više od 13 tisuća slobodnih mjesta. Dekan jednog privatnog fakulteta Mislav Balković u razgovoru za Media servis kaže kako oni nemaju problema s brojem upisanih. Dapače.

"Još uvijek imamo trend rasta broja upisanih u odnosu na prethodne godine. Ove godine smo na ljetnom roku u odnosu na prošlogodišnji rekordni upis rasli još 35 posto sa brojem upisanih. Sada čekamo jesenski rok. Iako je nama najveći broj, gotovo 90 posto upisanih nam se upiše na ljetnom roku, tako da mi na jesenskom roku nemamo neka silna očekivanja."

Problem koji je već godinama očigledan jest neusklađenost potreba tržišta rada i obrazovnog sustava. Zbog demografskog sloma, nastavlja Balković, ta neusklađenost je pala u drugi plan.

"Zato što je problem sada još akutniji jer nam generalno fali visokoobrazovane radne snage. Fali nam i niskoobrazovane radne snage pa zato uvozimo po 120 tisuća stranih radnika godišnje jer bi inače gospodarstvo stalo. Problem je, doduše, što od tih otprilike 120 tisuća koji su u zadnje dvije godine prosječno uvezeni je samo četristotinjak visokoobrazovanih. To je manje od pola posto. Tako da, nažalost, Hrvatska nije konkurentna privući visokoobrazovane strane radnike."

Trebamo se okrenuti i ozbiljnijem privlačenju stranih studenata koji bi nakon studija ostali živjeti i raditi u Hrvatskoj, smatra Balković te zaključuje:

"(...) Jer inače će gospodarstvo stvarno imati strašne probleme i nećemo biti konkurentni. Ako ćemo jedni drugima otimati premali broj radnika koji je trenutno dostupan, naprosto nećemo moći konkurirati nikome, a bazen nezaposlenih je nikad manji."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam