Menu

Mamić iz HTZ-a za MS: Dolazi nam više turista, ali se nešto kraće zadržavaju

ZAGREB - U Hrvatskoj je od početka godine do kraja kolovoza ostvareno 16,2 milijuna dolazaka i 88,5 milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani rast od 8 posto u dolascima i 2 posto u noćenjima, a u usporedbi s 2019. predstavlja izjednačenje rezultata. Podatke sustava eVisitor za Media servis je prokomentirala Kristina Mamić iz Hrvatske turističke zajednice.

''Ovakvim rezultatima smo i te kako zadovoljni i oni su u skladu s našim očekivanjima. Imali smo jednu rekordno povijesnu i odličnu predsezonu špica sezone je prošla jako dobro i evo ušli smo u post sezonu ili ulazimo u post sezonu od koje i te kako očekujemo dobre rezultate''.

U osam mjeseci najviše dolazaka i noćenja ostvareno je u Istri, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, na Kvarneru i u Zadarskoj županiji.

''Ako ćemo gledati malo po našim emitivnim tržištima, najbrojniji gosti su nam bili gosti iz Njemačke, potom slijede Hrvati što nas iznimno raduje, nakon toga gosti iz Slovenije, Austrije i Poljske. Najposjećenije destinacije u prvih osam mjeseci su bile Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Split i Umag. Opet uočavamo da su među prvih pet, tri destinacije iz Istre''.

Kada je u pitanju izolirano mjesec kolovoz, ukupno je ostvareno 4,6 milijuna dolazaka i 31,5 milijuna noćenja, što u odnosu na 2022. predstavlja rast od 1 posto u dolascima i zaostatak od 2 posto u noćenjima.

"Ono što možemo reći za sam kolovoza to je da smo uočili taj jedan trend u samoj špici sezone, znači osjetili smo ga u srpnju i on se nekako nastavilo u kolovozu, prema kojem naši gosti u Hrvatskoj ostvaruju više dolazaka u naše destinacije, međutim nešto se kraće zadržavaju. Slikovito rečeno, ako je netko lani bio 10 dana, onda je to nekako u ovoj godini malo skraćen boravak na recimo sedam ili osam dana''.

Ponovno su najposjećenije županije koje su zabilježile najviše turističkih dolazaka od početka godine.

"Prednjače Istra, Splitsko-dalmatinska županija, Kvarneru i Zadarska županija, a najviše noćenja u samome kolovozu ostvarili su nam gosti iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Austrije i Italije. Nemojmo zaboraviti da je u kolovozu bio talijanski ferragosto''.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam