Menu

Plenković na Danima hrvatskog turizma o novom zakonu: Partneri su impresionirani

ROVINJ - Premijer Andrej Plenković stigao je u Rovinj gdje se održavaju Dani hrvatskog turizma. Na otvaranju panela „Zelena Istra 2030. - Redefiniranje istarskog turizma“, Plenković je istaknuo kako smo na 12. mjestu po održivosti u svijetu.
Ako smo sada na vrhu rezervi fosilnih goriva, rekao je Plenković, vrlo je lako predvidjeti budućnost manje energenata i veća potražnja rezultiraju većom cijenom.

„Biti 12. po globalnim održivim ciljevima znači da provodimo reforme koje su usklađene sa globalnim kretanjima, sa europskim kretanjima. Pazimo na proces klimatskih promjena, na energetsku tranziciju. Kao i svi u ovom razdoblju, koristimo fosilna goriva, ali ulažemo u obnovljive izvore energije. Želimo da uz već itekako izražene hidropotencijale, idemo sa daljnjim ulaganjima“, rekao je Plenković.

Važno je intenzivno ulagati u obnovljive izvore energije kako bi nam ugljični otisak bio što manji. Osvrnuo se Plenković i na novi zakon o turizmu rekavši kako je on šansa za sve one koji sudjeluju u procesu u kojem treba iskoristiti sve mehanizme koji su na raspolaganju.

„Ja koliko shvaćam u okviru Svjetske turističke organizacije, Ujedinjenih naroda, partneri su impresionirani s onim što smo napravili u pogledu zakonodavne aktivnosti. Željeli bi ovaj primjer koristiti i u drugim zemljama“, rekao je Plenković.

No, primjena novog zakona iziskuje zajedničku suradnju lokalnih jedinica i Vlade.

„Moramo to raditi zajednički. Ne može se iz nekog udaljenog glavnog grada znati koje je najbolje rješenje za pojedini grad, županiju ili pojedini dio županije. Tu je odgovornost lokalnih čelnika sa stručnjacima, sa turističkim zajednicama itekako velika“, ustvrdio je Plenković.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam