Menu

Hrvatska vina na natjecanju u Čileu osvojila 19 zlatnih medalja

ZAGREB - Hrvatski vinari postigli su veliki uspjeh, osvojili su čak 19 medalja - tri velike zlatne medalje i 16 zlatnih medalja na Catad’Oru, najprestižnijem vinskom natjecanju i ocjenjivanju vina i žestokih pića Latinske Amerike, koje se prošli tjedan održalo u Santiagu de Chileu. Više u priopćenju u nastavku:
"Ovogodišnje, 28. izdanje Catad‘Or World Wine Awardsa okupilo je vinare iz cijeloga svijeta. Uz organizacijsku i financijsku podršku Hrvatske gospodarske komore, sudjelovalo je i 16 vinarija svih hrvatskih vinskih regija sa 48 uzoraka vina i destilata. Naši vinari su osvojili 19 medalja, dvije više u odnosu na prošlu godinu kada su prvi put sudjelovali na vinskom natjecanju u Čileu. Hrvatska vina nagrađena su u kategoriji mirnih, slatkih i pjenušavih vina, a polovica ih se odnosi na hrvatske autohtone sorte graševinu, pošip, malvaziju i teran.

"Možemo biti jako zadovoljni osvojenim brojem medalja. Hrvatski vinari plasiraju sve više vrhunskih i kvalitetnih vina koja mogu naći svoja mjesta na zahtjevnom međunarodnom i svjetskom tržištu. To potvrđuju i statistike po kojima zadnjih godina raste izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije", komentirao je predsjednik HGK Luka Burilović.

"Medalje osvojene u Čileu potvrda su kontinuiranog rasta kvalitete hrvatskih vina, a posebno vesele i vrijede medalje za hrvatske autohtone sorte. Ovakva natjecanja doprinose promociji naših vina, ali i nastojanjima da na svjetskom vinskom tržištu izgradimo prepoznatljiv vinski identitet", izjavila je Jelena Đugum, direktorica Sektora poljoprivrede HGK.

Međunarodno vinsko natjecanje u Čileu, četvrtom najvećem izvozniku vina na svijetu, održava se od 1995. godine. U odnosu na prošlogodišnje izdanje Catad’Or-a, ove je godine u Santiago stiglo više uzoraka vina i žestokih pića. Ocjenjivalo se ukupno 1.400 uzoraka iz 17 zemalja svijeta. Međunarodni stručnjaci, njih 45 sa šest kontinenata, ocjenjivali su vina i uzorke destilata na "slijepim" degustacijama, u procesu koji je potpuno kompjuteriziran i provodi se po obrascu propisanom od strane Međunarodne organizacije vinarija i vina OIV (International Organization of Vineyard and Wine).

U sklopu 28. Catad’Or-a, Hrvatska turistička zajednica održala je prezentaciju ukupne hrvatske turističke ponude najznačajnijim čileanskim turoperatora, agentima, turističkim novinarima i blogerima. Naglasak je stavljen na nautički turizam, razvedenu obalu, čistoću mora, netaknutu prirodu, ali i na sigurnost Hrvatske kao turističke destinacije te vrhunsku eno-gastronomiju."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam