Menu

Radiochirurgia postaje referentni centar za primjenu umjetne inteligencije u liječenju tumora

ZAGREB - Radiochirurgija Zagreb postala je Siemensov referentni centar, vodeći u primjeni umjetne inteligencije u dijagnostici tumora, radiokirurgiji i radioterapiji. Time se Hrvatska pridružuje nekolicini svjetskih centara koji koriste ovaj oblik najnaprednije tehnologije u borbi protiv tumora, ali i korištenja transformativnih mogućnosti koje ona donosi. Sustav se koristi preko pet godina, a napravljeno je više od 10 tisuća radiofizičkih i standardno operativnih zahvata.

Ravnatelj Radiochirurgije Zagreb Dragan Schwarz, istaknuo je kako korištenje umjetne inteligencije ubrzava cijeli proces:

‘‘To je jedan značajan period, jedan značajan broj, značajno iskustvo i zaista možemo reći da imamo jako dobre rezultate pogotovo kod rano otkrivenih karcinoma u početnoj fazi na T1 i T2 stupnja. Ne samo da skraćuje proces, nego daje i bolju sigurnost, daje bolju preciznost, daje veće povjerenje, te daje sigurnost i za pacijenta i za liječnike koji tu rade. Ubrzava proces od 30 do 50 posto.‘‘

Podsjetio je i na važnost ranog otkrivanja tumora.

Direktor Siemensa, Neven Carev pojasnio je pak kako umjetna inteligencija surađuje s ljudskom rukom i kakav je iskorak napravljen njezinim korištenjem:

‘‘Taj software kao što mu ime kaže ‘‘Rad Companion‘‘, on je pratitelj ili prijatelj radiologa. On ubrzava, radi precizniju dijagnostiku i standardizira pretrage, tako da liječnici sa većom sigurnošću mogu na kraju potvrditi dijagnozu. Prije je netko to morao manualno sve ocrtati, dok mu sadašnji sustav predlaže obrise tog organa, međutim u velikoj većini slučajeva to je vrlo pouzdana metoda. Na kraju ostaje finalna riječ liječnika, a osobni faktori ne dolaze toliko do izražaja.‘‘

‘‘Rak može biti najteža, a ako se na vrijeme otkrije - najlakša bolest. Mi biramo da bude najlakša‘‘ za kraj su poručili iz Radiochirurgije Zagreb.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam