Menu

Predstavljena prva mobilna i solarna punionica za električna vozila

ZAGREB - Prva mobilna i solarna punionica za električna vozila kao svjetska inovacija stiže iz Hrvatske. Riječ je o još jednoj našoj tehnološkoj inovaciji, prvoj takvoj u čitavoj Europskoj uniji.
Besplatna mobilna solarna punionica električnih vozila Soltiq, hrvatski je proizvod i kao domaća inovacija ima direktan utjecaj na okoliš, gospodarstvo i turizam, te su najbolji pokazatelj odgovornog odnosa prema budućnosti, naglašava za Media servis inovator Tomislav Ivanić.

"To je mobilni punjač za električna vozila, možeš ga staviti na vrh Velebita ili plažu na Hvaru, možeš ih modularno spojit deset i dobit ćeš punjač koji dostavlja mrežu gdje god je nema, tj. infrastrukturu".

Punionica nije ovisna o infrastrukturu, budući da uzima svu energiju iz sunca, naglašava naš sugovornik.

"Puni se iz sunca, sprema energiju bateriju, koja se kasnije koristi u automobili ili električnom vozilu. Snaga punjenja je 7 KW, ima 30 KW/h spremljenu energiju u baterijama koja se može povući bilo kada. To je dnevni režim kojim se dnevno može napuniti oko 50% električnog vozila, 26 električkih bicikala ili desetak električnih skutera".

U vremenu kad suvremeni turisti prilagođavaju odabir destinacije razinom održivosti, ovakav oblik čiste energije, bez karbonskog otiska, dodana je vrijednost za cijelu lokalnu zajednicu, smatra hrvatski inovator.

"Mi smo gledali napraviti rješenje na problem nedostatka infrastrukture, smatra da se zbog manjka infrastrukture ljudi teže odlučuju na električno vozilo. Prva godina je pokazala da ima ozbiljnog interesa, tako smo i mi odlučili pokrenuti ozbiljan razvoj, ozbiljnog hrvatskog proizvoda, da dokažemo da se da i da se može i da možemo dostaviti električnu energiju za punjenje električnih vozila bilo kome, bilo gdje i bilo kada, gdje ima sunca".

Ova mobilna punionica je otporna na različite vremenske uvijete, a s obzirom na mehanizam, ima i dodatne prednosti, zaključuje inovator Tomislav Ivanić.

"Kompletna konstrukcija i razvoj Soltiqa rađen je sa strane konstrukcije i mobilnosti, tako smo prvo izrađivali analize kojima smo ustvrdili da možemo izdražti buru do 150 km/h, a i da možemo istrpiti snijeg od 50 kg po kvadratnom metru na krovu, na panelima. Pošto je krov sklopiv, paneli su lako čistivi, lako se čiste od snijega i prljavštine i dobivati uvijek maksimalan učinak iz solarne energije".
nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam