Menu

Konferencija u Dubrovniku: Ministrica Obuljen Koržinek o izazovima medija i dezinformacijama

DUBROVNIK - U Dubrovniku se održava dvodnevna međunarodna konferencija o upravljanju digitalnim platformama u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNESCO-a. Prvi puta okupljene su regulatorne mreže iz dvadesetak zemalja zajedno s predstavnicima digitalnih platformi i civilnog društva. Cilj konferencije je istraživanje ključnih izazova i prilika u upravljanju digitalnim platformama, borba protiv dezinformacija, nove tehnologije i sigurnost.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek obratila se uzvanicima te naglasila važnost sigurnosti i slobode medija i novinara.

"Sloboda medija je temelj za funkcioniranje demokratskog društva i zato su od presudne važnosti slobodni, neovisni i pluralistički mediji, a jednako je važno raditi na jačanju zaštite i sigurnosti novinara, drugih medijskih djelatnika, zaštiti uredničke i novinarske neovisnosti, profesionalizma u izvještavanju te borbi protiv širenja dezinformacija."

Ministrica Obuljen Koržinek naglasak je stavila i na sve veći problem širenja dezinformacija u medijima.

"I to se upravo događalo za vrijeme pandemije covid, koja nam je pokazala koliko pogubni i za ljudske živote mogu biti širenje dezinformacija koje su značajno onemogućile ili otežale borbu protiv bolesti."

Ministrica Obuljen Koržinek za kraj je podsjetila kako je sredstvima Europske unije pokrenut pilot projekt mreže sustava provjere činjenica, factcheckera, koju provodi Agencija za elektroničke medije. Dodala je kako je medijska pismenost iznimno važna za mlade, kao i suzbijanje govora mržnje te je pohvalila UNESCO-ve napore pri ujednjačavanju pravila.

Konferencija Stvaranje Globalnog foruma regulatornih mreža u Dubrovniku traje još sutra.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam