Menu

Ministar Malenica u Intervjuu Media servisa otklonio mogućnost ukidanja županija

ZAGREB - Ministar uprave Ivan Malenica gostovao je u Intervjuu tjedna Media servisa. U razgovoru s Andreom Barać odgovarao je na pitanja hoće li smanjiti broj općina ili ukinuti županije, kako će nakon pandemije i ubrzane digitalizacije izgledati, primjerice izrada osobne iskaznice, kakve su reakcije na Andriju, ali i kako su njegov život promijenile stroge mjere u zemlji.
Hrvatska po mnogima ima previše općina pa i županija, što je pokazao i veliki broj izdanih e-propusnica u vrijeme pandemije i mjera u zemlji. Na konkretno pitanje hoće li Vlada u dogledno vrijeme donijeti odluku o smanjenju broja općina i županija ili čak ukidanju županija, ministar Malenica je odgovorio:

"Ne možemo mi reći - ta općina može postojati, a ta ne. Kada se razgovara o teritorijalnom preustroju na pameti moraju biti kvalitetne, dostupne i jednostavne usluge za građane koji žive na tom području. Vlada je kroz decentralizaciju ojačala županije i dala im ulogu nositelja reginalnog razvoja što će nam biti važno u ovom razdoblju", rekao je Malenica, a na pitanje otklanja li se time mogućost da se županije jednog dana ukinu odgovorio je - "Da".

Digitalizacija je napokon zaživjela, da je to moguće doznali smo tek pojavom koronavirusa. Ministar je otkrio je li realno očekivati povratak na staro ili ćemo u potpunosti zaboraviti na gubljenje vremena ispred šaltera. Primjerice, kako će izgledati izrada osobne iskaznice po prestanku mjera sigurnosti?

"Svjesni smo činjenice da u Republici Hrvatskoj trenutačno imamo 950.000 korisnika sustav e-građani, koji je, možemo reći osnovni oblik komunikacije građana s državom, ali također smo svjesni da postoji jedan dio građana koji nemaju mogućnost korištenja toga sustava. Za njih će postojati ovaj klasičan način komunikacije s tijelima državne i javne vlasti. Međutim za sve one koji imaju tu mogućnost mi ćemo znatno olakšati korištenje određenih digitalnih alata da ostvaruju određene usluge i na taj način da im usluga od strane države i tijela javne vlasti bude brza i učinkovita."

Priča se o rezovima, sve glasnije se prokazuje da državna uprava može funkcionirati s manjim brojem radnika, a Vlada je tek prije nekoliko dana donijela odluku o zabrani zapošljavanja. Zašto tek sad, ako se ovaj problem godinama ističe?

"Do Vladine odluke o zabrani zapošljavanja, bila je klauzula dva za jedan, dakle tek odlaskom dva službenika mogao se raspisati natječaj za jednog službenika. Zajedno s brojnim projektima koji su se provodili mogu reći da se nije znatno povećavao broj zaposlenih u državnoj upravi. Međutim, situacija u kojoj se nalazimo i koja nas tjera na rezove i restrikcije rezultirala je donošenjem odluke o zabrani zapošljavanja u državnoj upravi.‘‘

Jučer je u Banskim dvorima predstavljen Andrija, digitalni asistent u borbi protiv koronavirusa. Malenica kaže, uspjeli su u naumu i ponavlja, Andrija je dobrovoljan i anonimiziran.

"Jučer do 19 sati imali smo 30 tisuća korisnika, a njih preko 75 posto ocijenilo je "Andriju" s ocjenom odličan. Možemo reći da su reakcije više nego pozitivne, uspjeli smo uključiti građane u borbu protiv koronavirusa, da rasteretimo epidemiološke službe koje imaju jako puno poziva."

Za kraj je odgovorio koliko se njegov život promijenio otkako su uvedene stroge mjere u zemlji. Nedostaju li mu primjerice frizer, kafići, veća obiteljska okupljanja, jer građani imaju dojam da i oko ovih mjera postoje dvostruka mjerila.

"Smanjene su nekakve aktivnosti - izlasci vani, u kafić, restorane, trgovačke centre. Pokušavam vrijeme provoditi čitajući literaturu."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam