Menu

Dječji kirurg za MS: Pirotehnika nisu igračke, igranje s pirotehnikom je igranje s vatrom

ZAGREB - Više od 3000 djece i mladih godišnje se u Hrvatskoj liječi od opeklina i njihovih posljedica. U prosjeku četiri djeteta godišnje smrtno stradaju od posljedica opeklina. Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece, ali i povodom nadolazećih blagdana tijekom kojih se koriste pirotehnička sredstva, u Intervjuu Media servisa ugostili smo dječjeg kirurga dr. Zorana Barčota. Intervju je vodio Tonči Gabelić.

U Intervjuu Media servisa dr. Zoran Barčot je poručio kako su opekline još uvijek ozbiljan javnozdravstveni problem. Teško opečeno dijete je, kaže, jedan od kirurški najtežih pacijenata uopće. Otkrio nam je i kako opekline najčešće nastaju.

"Opekline najčešće nastaju u obiteljskom okruženju, najčešće vikendom. Prevaliraju djeca koja počinju hodati, koja su zanteresirana, koja istražuju svijet oko sebe ne prepoznajući opasnosti kojima se izlažu. Posebno u ovo zimsko doba se prislanjaju na zimske peći, pećnice, na ringove. U kućnom okruženju povlače vruću vodu, vrući čaj, juhu po sebi. To su najčešće opekotine i oparotine u manje djece", pojasnio je Barčot.

Klinika za dječje bolesti Zagreb ove je godina objavila videozapis u kojem upozaravju na opasnost od opeklina. Zanimljivo je što u prvome planu nisu opekline nastale uslijed korištenja petardi već opekline nastale uslijed penjanja po vagonima na ranžirnim kolodvorima.

"Zainteresirani da se pokažu pred svojim vršnjacima i djevojčicama, izlažu se velikim rizicima penjući se na vagone na ranžirnim kolodvorima. Iako svi znaju koliko je to opasno, žele pokazati koliko su hrabri ili ludi da to naprave. Stradaju ulazeći u električni luk, 20 tisuća volt. Čak ni ne moraju dodirnuti žice tih vodova ili dalekovoda. Dosta je da dođu na otprilike metar i pol do dva blizine, ukoliko je ovakvo vrijeme vlažno, bez problema se zatvorili električni luk između žice i njih. Nerijetki su smrtni ishodi", istaknuo je Barčot.

Osim što operacijski zahvati sa sobom nose i dugotrajni oporavak u bolnici, posljedice opeklina pacijente prate kroz cijeli život.Portal najdoktor nedavno je objavio listu najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata. Na listi najboljih dječjih kirurga našlo se i ono dr. Barčota. No, to nije prva godina da je proglašen jednim od najboljih. Otkrio nam je tajnu.

"Svako tako prinzanje, pogotovo kad je javno izrečeno, nosi određenu težinu. Lijepo je, ali nosi obavezu da se bude još bolji. Ja sam od svog prvog prizanja, mislim prije devet godina, svake godine nastojao biti jednako dobar ili bolji. Traži to jedan pristup i odricanje. Profesija dječjeg kirurga, pogotovo onoga koji se bavi najtežim pacijentima ne samo opeklinama, sa novorođenčadi, sa traumatiziranim, politraumatiziranim, neurokirurškim dječjim pacijentima, tumorskim pacijentima, zapravo je profesija ali zapravo je poziv", rekao nam je Barčot.

Ususret nadolazećim praznicima i blagdanima kada se bilježi povećano korištenje pirotehničkih sredstava, Barčot je uputio važnu poruku djeci i njihovim roditeljima.

"Na grčkom pirotehnika znači vještina ili umjetnost upravljanja vatrom i to je prava istina. Igranje s pirotehnikom je igranje s vatrom. Pirotehnika nisu igračke. To su ozbiljna termičko-eksplozivna sredstva koja je potrebno upotrebljavati upravo i precizno na onaj način kako je napisano na deklaracijama. Uživajte u blagdanima i neka drugi koriste pirotehniku, a vi u njoj samo uživajte", zaključio je Barčot.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam