Menu

Erupcija na Islandu usporava, vatreni rascjep dug četiri kilometra

REJKJAVIK - Vulkanska erupcija na poluotoku Reykjanes na jugozapadu Islanda nastavlja se širiti. Dugoiščekivana erupcija vulkana započela je jučer sjeverno od ribarskog mjesta Grindavika. U posljednjim tjednima ondje su zabilježeni deseci potresa, a svi stanovnici, njih oko četiri tisuće evakuirani su još u studenom. Sve ceste prema ribarskom mjestu su zatvorene, a policija je pozvala ljude da se ne približavaju tom području, upozoravajući da bi plinovi mogli biti opasni.

​Tamošnji vulkanolog Ármann Höskuldsson za islandsku radio postaju pojasnio je da je rascjep tijekom noći narastao na oko četiri kilometra, ali naglasio je da se snaga erupcije osjetno smanjila. Dodajmo i da je civilna zaštita proglasila izvanredno stanje, a erupcija nije prekinula zračni promet.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam