Menu

Novotny za MS: Nužno je uvesti porez na nekretnine zbog stabiliziranja cijena

ZAGREB - Zašto su cijene roba i usluga jeftinije u jednim, a skuplje u drugim županijama? Što nam to govori o razvijenosti države? Zbog čega se iznajmljivači vjerojatno neće usuditi ponovno dizati cijene? Je li nam potreban porez na nekretnine i što se njime može postići? O ovim i drugim gospodarskim pitanjima u Intervjuu Media servisa razgovarali smo s ekonomskim analitičarem Damirom Novotnyem.

Tijekom turističke sezone imamo jako velik priljev turista koji u Lijepu našu stižu u milijunima. Novotny ističe kako se u turističkim mjestima pritom stvara potražnja za hranom koja ne pita za cijenu.

"U Hrvatskoj ne možemo govoriti o jedinstvenom tržištu ili jedinstvenim cijenama. Ogromne su razlike između maloprodajnih potrošačkih cijena u turistički manje razvijenim dijelovima Hrvatske. Osobito istočnoj Hrvatskoj. Cijela ta regija - Slavonija, Baranja, zapadni Srijem ima vrlo niske cijene hrane i drugih usluga. Pogledajmo samo cijenu kave kao paradigmatskog primjera. Cijena jedne kave u Osijeku i jedne kave u Dubrovniku je 1 na prema 3, 1 na prema 4 što ne možete vidjeti niti u jednoj drugoj Europskoj zemlji."

Kada govorimo o razini inflaciji koja je i u lipnju u Hrvatskoj nastavila usporavati, Novotny smatra kako nam je članstvo u eurozoni jer EU članice koje nisu dio monetarne unije imaju više stope inflacije.

"Dakle, zemlje europodručja zahvaljujući vrlo snažnim mjerama monetarnih politika Europske središnje banke, naglog podizanja kamatnih stopa i spuštanja ekonomske aktivnosti su se cijene ipak smirile i spustile na razinu koja je podnošljiva. Na razin 2, 2.4 posto."

Na pitanje očekuje li tijekom ljeta ponovno jačanje inflacije, odgovara:

"Mislim da ne zbog toga što je uspostavljena ravnoteža između ponude i potražnje na ovoj razini cijena. Ako sada pogledamo tu strukruturu ponude turističkih usluga kao kompleksnog paketa usluga - smještaja, hrane, lokalnih usluga - mislim da su one doživjele maksimum. Dakle, više se iznajmljivači smještaja, apartmana neće usuditi podizati te cijene jer će jednostavno ostati prazni."

Ne vjerujem u vladine mjere nego u tržišni mehanizam, kaže Novotny. Inflacija nam je ponovno pokazala i koliko Hrvatska nije samodostatna kada govorimo o hrani.

"Mi nismo dostatni niti u jednoj kategoriji. Negdje više negdje manje. Često se govori o primjeru da moramo uvoziti pšenicu. Pa da, zato što je naša proizvodnja pšenice kao primarnog poljoprivrednog proizvoda jednostavno neupotrebljiva. 90 posto te pšenice završava u stočnoj hrani, a ne u mlinarsko-pekarskoj industriji. I onda mlinarsko-pekarska industrija zbog kvalitete pšenice mora uvoziti brašno iz drugih zemalja jer jednostavno ne može sa ovom razinom kvalitete pšenice ništa učiniti. Pogotove ne u modernim proizvodima kakvi danas dominiraju na tržištu."

S druge strane, mesni proizvođači koji su se, primjerice u Slavoniji, posvetili proizvodnji visoko kvalitetnih proizvoda nemaju nikakvih problema s potražnjom bez obzira na visinu cijene proizvoda, poručuje Novotny. Razgovarali smo i o nepriuštivom stanovanju i sve raširenijem rentijerstvu.

Pritisak na gradove je, kaže, ogroman.

"Zato što u tim ruralnim područjima nema radnih mjesta, a jadranska Hrvatska kreira radna mjesta u turističkom sektoru. I to je ta neravnoteža u regionalnom razvoju koja se onda naravno, reflektirala i na cijene stanova."

Što se tiče poreza na nekretnine o kojem se sve glasnije priča, Novotny smatra da ga je trebalo donijeti i puno ranije, ali nije bilo političke volje jer su kuće i stanovi bili za mnoge građane oblik štednje.

Hrvatska je jedina zemlja u EU koja nije uvela taj porezni oblik, ističe naš sugovornik.

"Tu vidimo stvarno veliki zamrznuti kapital u stanovima i stambenim jedinicama koje se jednostavno slabo koriste. Tako da je taj porezni oblik nužno uvesti. Ja zagovaram taj porezni oblik već godinama. (...) To se mora dogoditi zbog stabilnih izvora prihoda lokalne samouprave, ali, puno važnije, zbog stabiliziranja cijena na tržištu nekretnina."

Po pitanju izgradnje stanova za priuštivo stanovanje kao pozitivne primjere je istaknuo Austriju, Njemačku, Italiju i susjednu nam Sloveniju. Cijeli intervju možete poslušati na web stranici Media servisa.

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam