Menu

Hrvatska je u crvenom, Bekavac iz HZJZ za MS: Izbjegavajte vrućinu, pijte puno tekućine i jedite laganu hranu

ZAGREB - Cijela Hrvatska je u crvenom! Treći toplinski val ovog ljeta ne pokazuje znakove slabljenja. Temperature na termometru odavno premašuju 30 stupnjeva, a izrazito su tople i noći. Tako će ostati još barem nekoliko dana, a na ovakvim vrućinama izrazito je bitno pridržavati se nekih pravila koja život znače. Kada izbjegavati sunce, kako se pravilno ohladiti i hidratizirati, koju hranu konzumirati - sve to u Intervju Media servisa otkrila nam je Barbara Bekavac, inače specijalist epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Maksimalne dnevne temperature već danima su blizu 40 stupnjeva Celzijevih, na suncu i asfaltu često bude i više, a opasnost od vrućina i sunca često je podcijenjena. Preporuke kako se što lakše nositi s vrućinom objavio je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a u Intervjuu Media servisa specijalist epidemiolog Barbara Bekavac upozorava:

"Izbjegavanje vrućine je najbitnija i najvažnija preporuka, naravno ako možete. Ako baš i ne, onda svakako pokušajte nositi laganu, prozračnu odjeću, opskrbiti se dovoljnom količinom tekućine i konzumirati tu tekućinu. Jedite lagane obroke u manjim količinama. Također, sunce je samo po sebi opasno i za našu kožu - zaštitite se zaštitnim faktorima te svakako nemojte jednostavno podcijeniti situaciju i ako osjetite da vam je loše sjednite, odmorite u hladu."

A sunce je najjače između 10 i 17 sati i tada ga definitivno treba izbjegavati. Prijeti nam i dehidracija, stoga onaj standardni unos vode od litre i pol do dvije treba povećati:

"Po ovakvim vrućinama i upravo zbog tog pojačanog gubitka tekućine znojenjem potrebno je čak i više, čak i do 3 litre vode. Ono što je iznimno važno tu napomenuti je da se ne smije odjednom piti sva ta tekućina, primjerice nikako se ne bi smjelo više od 1,5 litre vode popiti u jednom satu već to treba rasporediti i nikako ne čekati žeđ da dođe već piti redovito u manjim količinama."

Treba izbjegavati tekućine koje imaju alkohol, puno šećera i kofeina. Važan je i unos lagane hrane.

"Najbolje je u ovo doba, pogotovo u našoj državi, jesti sezonsko voće i povrće koje je lako dostupno i pristupačno. Primjerice, zeleno, lisnato povrće, rajčice, mrkve, krastavce, od voća primjerice dinje, lubenice jer ono što je važno kod takve hrane, osim što je lako probavljiva je zapravo da je bogata i mineralima i vitaminima jer ono što mi često zaboravljamo ljeti kad se znojimo ne gubimo samo tekućinu već i minerale, vitamine, elektrolite i upravo to nadoknađujemo konzumiranjem takvih namirnica."

Unatoč preporukama, brojni radnici svakodnevno rade po najvećem suncu. Što oni trebaju učiniti?

"Onda je svakako bitno uzimati kratku pauzu svakih 30 minuta po par minuta te otprilike tada popiti otprilike čašu i pol vode kako bi se konstantno obnavljala količina tekućine u organizmu."

Treba biti oprezan ukoliko iz klimatiziranog prostora izlazimo na vrućinu. Takve promjene utječu na naš krvožilni sustav.

"Ono što naš organizam može najlakše podnijeti bez nekog pretjeranog šoka su razlike otprilike od sedam do 10 stupnjeva između temperature u prostoriji koja je klimatizirana i vanjske temperature."

Slično je i s naglim ulascima u more gdje također treba biti pažljiv. Česti su i slučajevi utapanja, a Bekavac poručuje da treba dobro procijeniti situaciju i vlastite mogućnosti:

"Prvo pozovite pomoć jer utopljene osobe su iznimno u panici, u strahu i zapravo mogu ugroziti i najiskusnije plivače. Ako već procijenite da ste u mogućnosti ići spašavati, onda svakako ponesite neka pomoćna sredstva, primjerice pojas za spašavanje kako biste osigurali i svoj život."

Prijeti opasnost i od toplotnog udara stoga smo ju upitali kako ga prepoznati i što učiniti?

"To možemo prepoznati tako da će ta osoba biti često letargična, smušena. Bolit će ju glava, osjećat će mučninu, koža će biti topla, crvena, suha i zapravo vidjet ćemo da je osoba loše. Ono što je najvažnije u takvom slučaju je zapravo što prije maknuti osobu sa vrućine odnosno sa te visoke temperature, pokušati je što prije rashladiti, eventualno poleći, podići noge da se taj krvotok centralizira i davati joj tekućine."

Ukoliko je osoba bez svijesti, onda je treba staviti u bočni položaj i pozvati liječničku pomoć. I ove godine imamo slučajeve u kojima vatrogasci moraju vaditi djecu iz kipućih automobila. Roditelji najčešće odu nešto obaviti na par minuta, ali Bekavac upozorava da ne smije podcijeniti brzinu kojom temperatura u autu raste. "To je posebno opasno kad su djeca u pitanju jer se njihovo tijelo zagrijava 3 do 5 puta brže nego kod odrasle osobe".

"Stoga je najbolje, odnosno jedino preporučljivo je nikad ne ostavljati ne samo djecu nego bilo koje živo biće u autu s obzirom da ne može izaći i ne može si pomoći."

A tisuće građana i ovog vikenda putuju prema ciljanim destinacijama. Na putu su uvijek moguće nepredviđene situacije poput radova, gužve pa čak i nesreća.

"Iznimno je bitno planirati to putovanje bilo da pogledate samu rutu putovanja, informirate se o stanju u prometu na relevantnim stanicama. S obzirom da su vani vrućine ponesite dovoljno tekućine, ponesite čak neke grickalice, neku hranu i zapravo ostatak preporuka je najviše vezan uz uobičajne preporuke za kretanje u prometu."

nazad na vrh
Kako bi Vam omogućili bolje korisničko iskustvo te funkcionalnost svih sadržaja ova web stranica koristi kolačiće ( cookies ). Odabirom PRIHVAĆAM slažete se s korištenjem kolačića za koje je potrebna Vaša prethodna suglasnost, a za sve dodatne informacije pročitajte Politiku korištenja kolačića (Cookies Policy) ili Postavke kolačića.
Prihvaćam Ne prihvaćam